2 perces tanmese a lustaság legyőzéséről – Buddha és egy gazdag ember története

Egy nap, amikor Buddha a világ megtérítését célzó tanítását hirdette Szávatthi környékén, egy nagy vagyonnal rendelkező, de számtalan testi problémától szenvedő ember összekulcsolt kézzel odament hozzá, és így szólt: “Ó Buddha Úr, bocsáss meg, hogy nem tisztellek, és nem tisztellek úgy, ahogy kellene, de nagyon szenvedek az elhízástól, a túlzott álmosságtól és más panaszoktól, úgyhogy nem tudok fájdalom nélkül mozogni”.

Buddha látva a fényűzést, amellyel a férfi körül volt véve, megkérdezte tőle: “Van-e vágyad arra, hogy megismerd problémáid okát?”. Amikor a gazdag ember kifejezte tanulási szándékát, Buddha így szólt: “Öt dolog van, ami azt az állapotot okozza, amire panaszkodsz: a bőséges vacsorák, az alvás szeretete, az élvezetek utáni sóvárgás, a meggondolatlanság és a foglalkozás hiánya. 

Gyakorolj önuralmat az étkezéseknél, és vállalj magadra olyan feladatokat, amelyek fejlesztik képességeidet, és hasznossá tesznek embertársaid számára. Ha követed ezeket a tanácsokat, jelentősen meghosszabbítod majd az életedet.”

A gazdag ember emlékezett Buddha szavaira, és egy idő után, miután visszanyerte könnyedségét és fiatalságát, visszatért a Világ Tiszteltjéhez. Ezúttal lovak és fényűzés nélkül érkezett, és így szólt hozzá: “Mester, megoldottad testi bajaimat. Most azért jöttem, hogy az elme megvilágosodását keressem.”

Buddha azt mondta: “A világi ember táplálja a testét, de a bölcs táplálja az elméjét. Aki az étvágya kielégítésének hódol, az a saját pusztulását munkálja, aki azonban az ösvényen jár, az egyszerre kapja meg a gonosztól való megmenekülést és az élet meghosszabbítását.”

” Látod, az életben, ha csak a hasunkat és a vágyainkat tápláljuk, mi lesz velünk? Ha túl sokat alszol, gondolkodás nélkül járkálsz, és csak az élvezeteket hajszolod anélkül, hogy hasznára lennél a közösségednek vagy embertársaidnak, mi lesz belőled? Most hogy újra fiatal, ébredező mag lettél, mit gondolsz milyen fává növöd majd ki magad?

Most hogy ezt megértetted és ennél tovább lépnél, jegyezd meg; mindig keresd a középutat a jin és a jang, az alvás, a táplálkozás között. Élvezd az életet, de legyen foglalkozásod is, és legyen értelme a létednek. Tűzz ki magad elé néhány célt, tápláld az elmédet és növekedj tudásban, hogy megértsd mi történik ebben az univerzumban. “

Köszönöm, hogy elolvastad és maradj áldott.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn