7 egyszerű pszichológiai trükk, amitől azonnal megszeretnek az emberek!

Általában folyamatosan pásztázzuk a környezetünket, és próbáljuk kiszúrni, ki a barát és ki az ellenség. Ha mindent bevetve igyekszünk elérni, hogy valaki megkedveljen minket, nélkülözhetetlen, hogy kiadjunk néhány verbális és nem verbális jelzést is, biztosítva a kölcsönös csodálatot. Nem mindig könnyű azonban rögtön az első pillanattól kezdve megszerettetni magunkat valakivel.

A szavaknál sokkal inkább kevésbé ismert dolgok játszanak közre, amik meghatározzák, hogy valaki kedveljen minket. A pszichológusok évszázadokon át fáradoztak azon, hogy kiderítsék azokat a tényezőket, amelyek segítik, hogy szimpatikusabbnak tűnjünk mások számára.

Kiterjedt kutatások során kiderült, hogy létezik egy sor ravasz és gyors pszichológiai trükk, amelyekkel olyan irányba befolyásolhatunk más személyeket, hogy azok megkedveljenek minket. Ezekről lesz most szó…

7 pszichológiai trükk, amivel azonnal megkedveltetheted magad bárkivel

#1. szabály – A finom tükrözési technika, avagy a kaméleon-effektus

Az első és legfontosabb trükköt “tükrözésnek” nevezik, mivel ez a másik személy viselkedésének finom utánzását jelenti anélkül, hogy ez nyilvánvalóvá válna. 1999-ben a New York-i Egyetem kutatói bemutatták a “Kaméleon-effektus” nevű jelenséget. Ez azt magyarázza, hogy ha egy személy finoman másolja egy másik személy testbeszédét anélkül, hogy ez túlságosan nyilvánvalóvá válna, akkor növeli annak az esélyét, hogy a másik személy kedveli őt. Amikor tükrözzük valakinek a testbeszédét, akkor tudat alatt elérjük, hogy jobban kedveljen minket.

Nem fogják tudni, hogy miért, de az agyukban pozitív fogalmak alakulnak ki rólunk ennek a tükrözési technikának köszönhetően, és végül azonnal megkedvelnek téged.

#2. szabály – A nyitott tenyér gesztus, a bólintás és más testbeszéd trükkök, amelyeket érdemes használni vagy elkerülni.

Próbálj meg kézmozdulatokat használni beszéd közben, mivel ez azt érzékelteti, hogy a beszélő széleskörű ismeretekkel rendelkezik a tárgyról, amelyről beszél. A nyitott tenyér gesztus bizalmat sugall, így az emberek nagyobb valószínűséggel értenek egyet azzal, amit mondasz, míg a mutogatást agresszívnek és udvariatlannak tartják. Kerüld az orra nézést és a karjaid keresztbe fektetését.

Míg az orrba nézés tiszteletlen gesztus, mivel a másik személyt alacsonyabb rendűnek érezheti, addig a karok keresztbe vetése beszélgetés közben védekezést, nyugtalanságot és bizonytalanságot jelez. A fejbiccentés megerősítést jelez, és a nonverbális kommunikáció pozitív formájának számít. Japánban társadalomtudósok megállapították, hogy a bólogató fejmozdulat jelentősen növeli a szubjektív szimpátiára és a megközelíthetőségre vonatkozó értékeléseket. A bólintás az üzenet pozitív részeit is megerősítheti. Interakcióként működik a beszélő és a hallgató között.

#3. szabály – Soha ne engedd el a mosolyt az arcodon

Ahogy mondani szokták, a mosoly a legnagyobb fegyver arra, hogy valakinek a szívét meghódítsuk. Ha azt szeretnéd, hogy valaki azonnal megkedveljen, akkor ezt elég nagyvonalúan használhatod. Szó szerint egyáltalán nem igényel munkát. Csak annyit kell tenned, hogy egy enyhén barátságos mosolyt húzol az arcodra, és máris megkedvel a másik. A mosoly megközelíthetőbbé, vonzóbbá tesz, és segít az azonnali kapcsolatteremtésben.

#4. szabály – Hozd ki magadból a hallgatót a kedves és együttérző oldaladdal együtt.

Bár fontos a hatékony hallgatási készség birtoklása és fejlesztése, aktív hallgatónak kell lenni, nem pedig passzívnak. Akár beismerjük, akár nem, mindannyian szeretjük hallatni a hangunkat és magunkról beszélni. Harvardi idegtudósok rámutattak, hogy a magunkról való beszéd beindít bizonyos örömterületeket az agyban.

Jóleső érzés, amikor meghallgatják a véleményünket, gondolatainkat és meggyőződésünket, és azonnal szimpátia és szeretet alakul ki bennünk az iránt a személy iránt, aki hagyja, hogy kifejezzük magunkat.
Ezért legyünk türelmes hallgatóságuk, ha azt szeretnénk, hogy valaki azonnal megkedveljen minket. Ha jelentős mennyiségű kedvességet és együttérzést mutatunk, akkor melegszívűnek, empatikusnak és kompetensnek tűnünk, ami növeli annak az esélyét, hogy megkedveljenek.

#5. szabály – Ne felejtsd a neveket!

Bizonyos mértékig mindannyian nárcisztikusak vagyunk, és szeretjük a nevünk hangzását, mivel ettől fontosnak érezzük magunkat. A nevünk az identitásunk lényeges része, és jelentős kutatások kimutatták, hogy ha másoktól halljuk a nevünket, akkor megerősítve érezzük magunkat.

Ha valakit a keresztnevén szólítasz, és beszélgetés közben a nevét használod, az azt mutatja, hogy törődsz vele. Ha azonban feleslegesen ismételgeted valakinek a nevét, mert az furcsán hangzik. Ezért tudnod kell, mikor nem szabad túlzásba vinni.

#6. szabály – Tartsd a szemkontaktust

A szemek egyértelműen a lélek tükrei, és valóban fontos szerepet játszanak abban, hogy valaki megkedveljen minket. A szemkontaktus fenntartása egy beszélgetés során kulcsfontosságú, azonban ha végig ezt tesszük, azt agresszívnek és kérlelhetetlennek érzi a másik. Ezért tökéletes egyensúlyt kell találni, és meg kell húzni a határt a szemkontaktus fenntartása közben egy beszélgetés során.

Tanulmányok szerint a szemkontaktus fenntartása azt eredményezi, hogy az embert érdeklődőnek, vonzónak, barátságosnak és megbízhatónak érzékelik. Hasonlóképpen, a szemkontaktus kerülése érdektelennek, félénknek vagy zavarban lévőnek tűnik.


#7. szabály – Soha ne hízelegj, hanem bókolj!

Ki ne érezné jól magát, ha valaki rámutat a benned lévő jó tulajdonságokra, vagy kifejezi pozitív megbecsülését irántad? Tudattalanul olyan emberek felé irányítjuk magunkat, akiktől jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A hízelgés néha hamisnak, túlzónak tűnhet, és azzá tesz, aki túlságosan is igyekszik. De az értelmes és korlátozott bókok megadása valódi és őszinte bóknak tűnik. Ez a biztos módja annak, hogy valaki azonnal megkedveljen téged.

Tanulmányok szerint, ha valakinek őszintén bókolsz, az nemcsak a hangulatodat emeli, hanem az önbecsülésedet is növeli. A legfontosabb tanulság, hogy a bókok őszinték és hitelesek legyenek, mivel ez képezi a bizalom alapját.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn