Hogyan leplezd le a hazugságot? A volt FBI ügynök 9 titkos módszere

A mások olvasásának képessége nagyban befolyásolja azt, hogy az adott személy hogyan viszonyul hozzánk…

De mire kell figyelned? És milyen titkos jelekből tudhatod meg, hogy valaki mit gondol vagy hogyan érez?

LaRae, aki 23 évet töltött az FBI kémelhárító ügynökeként, mostanában írással, előadásokkal és azzal tölti az idejét, hogy másoknak olyan emberismereti tippeket adjon, amelyeket az FBI-nál dolgozva tanult.

Ahogy LaRae megfogalmazta: “Nem kell kiváló kihallgatónak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, mi zajlik valakinek a fejében. A jelek mindig ott vannak – csak tudni kell, mit kell keresni”.

Itt van a 9 módszere összefoglalva, mások gyors és mély kiismeréséhez:

1. Hozz létre egy összképet
Az embereknek különböző furcsaságaik és viselkedési mintáik vannak. Például megköszörülik a torkukat, beszélgetés közben a padlót nézik, keresztbe teszik a karjukat, megvakarják a fejüket, megsimogatják a nyakukat, hunyorognak, duzzognak vagy gyakran rázzák a lábukat. Kezdetben talán észre sem vesszük, ha mások ezeket a dolgokat csinálják. Ha mégis, akkor sem szentelünk neki nagy figyelmet.

Az emberek különböző okokból mutatják ezeket a viselkedésformákat. Lehetnek egyszerűen csak megszokások. Néha azonban ugyanezek a cselekedetek hazugságra, dühre vagy idegességre utalhatnak. Ha létrehozunk egy mentális összképet mások alap viselkedésmintáiról, az segít.

2. Keresd az eltéréseket
Figyelj az ellentmondásokra az által létrehozott összkép és az illető szavai, valamint gesztusai között. Hogyha például olyan viselkedésformát mutat amit stresszes szituációkban szokott, azonban láthatólag minden a legnagyobb rendben, akkor érdemes valami hátsó szándékra gyanakodni.

3. Vedd észre a gesztusok halmozódásait
Egyetlen magányos gesztus vagy szó nem jelent feltétlenül semmit, de ha több viselkedésbeli eltérés csoportosul, az gyanúra adhat okot.

Például az ismerősöd nem csak a torkát köszörüli állandóan, hanem vakarja a fejét, és közben csoszog a lábával.

4. Hasonlítsd össze és állítsd szembe
Oké, tehát észrevetted, hogy valaki kicsit másképp viselkedik, mint általában. Lépj egy fokozattal feljebb a megfigyelésedben, és figyeld meg, hogy az illető megismétli-e ugyanazt a viselkedést másokkal szemben is, és ha igen, mikor.

Figyeld meg, ahogy a környezetben lévő többi emberrel kommunikál. Változik a személy arckifejezése? Mi a helyzet a testtartásával és a testbeszédével?

5. Figyeld a tükröződést
A tükörneuronok olyan beépített monitorok az agyunkban, amelyek tükrözik mások lelkiállapotát. Úgy vagyunk bedrótozva, hogy egymás testbeszédéből olvassunk. Egy mosoly aktiválja a mosolyizmokat a saját arcunkon, míg egy homlokráncolás a mi homlokráncolási izmainkat.

Amikor meglátunk valakit, akit kedvelünk, a szemöldökünk ívbe húzódik, az arcizmok ellazulnak, a fejünk megdől, és a vér az ajkakhoz áramlik, így azok megtelnek.

Ha valaki nem viszonozza ezt a viselkedést, az illető egyértelmű üzenetet küldhet nekünk: Nem kedvel téged, vagy nem elégedett valamivel, amit tettél.

6. Azonosítsd az erős hangot
A legerősebb személy nem mindig az, aki az asztalfőn ül. A magabiztos embereknek erős hangjuk van. A tárgyalóterem asztalánál nagy valószínűséggel a legmagabiztosabb személy a legerősebb: kiterjedt testtartás, erős hang és széles mosoly. (Ne téveszd össze a hangos hangot az erős hanggal.)

Ha egy ötletet mutatsz be egy csoportnak, könnyű a vezetőjükre figyelni. De lehet, hogy ennek a vezetőnek gyenge a személyisége. A valóságban a döntések meghozatalában nagymértékben függ másoktól, és könnyen befolyásolható.
Határozd meg az erős hangot, hogy megtudd ki az igazi vezető.

7. Figyeld a járást
Gyakran hiányzik az önbizalom azokból az emberekből, akik csoszognak, nincs áramló mozgás a mozdulataikban, vagy lehajtott fejjel járnak.

Ha ezeket a tulajdonságokat észreveszed a valamelyik ismerősödnél, akkor érdemes extra erőfeszítést tenned, hogy dicséretet mondj, és ezzel próbálj segíteni az illető önbizalmának építésében. Vagy esetleg közvetlenebb kérdéseket kell feltenni neki egy beszélgetés közben, hogy felszabadultabbá válhasson.

8. Kiemelt cselekvési szavak
FBI-ügynökként úgy tapasztaltam, hogy a szavak állnak a legközelebb ahhoz, hogy egy másik ember fejébe tudjak hatolni. A szavak gondolatokat képviselnek, ezért érdemes azonosítani a jelentéssel terhelt szavakat.

Ha például az ismerősöd azt mondja, hogy “úgy döntöttem, hogy az X márkát választom”, a cselekvés szó a döntöttem. Ez az egyetlen szó azt jelzi, hogy a főnöke valószínűleg 1) nem impulzív, 2) több lehetőséget is mérlegel, és 3) átgondolja a dolgokat.

A cselekvés szavak betekintést nyújtanak abba, hogyan gondolkodik egy személy.

9. Keresd a személyiséget nagyban meghatározó mintákat
Mindannyiunknak egyedi személyisége van, de vannak olyan alapvető tisztázó jelek, amelyek segíthetnek a másik emberrel való kapcsolatteremtésben, hogy pontosan tudd olvasni őt.

Valaki inkább introvertált vagy extrovertált viselkedést mutat?
Úgy tűnik, hogy a kapcsolatok vagy a jelentőségteljesség hajtja?
Hogyan kezeli az illető a kockázatot és a bizonytalanságot?
Mi táplálja az egóját?
Hogyan viselkedik az illető, ha stresszes?
Hogyan viselkedik a személy, amikor nyugodt?

Végszó
Mint mindig, LaRae tippjei elgondolkodtatnak. Ahogy ő is elismeri, időbe telik megtanulni, hogyan kell pontosan olvasni az emberekben. És természetesen minden szabály alól vannak kivételek. De ha szem előtt tartod ezeket az elveket, miközben fejleszted a megfigyelőképességedet, az nagyban javítja a mások kiismerésének a képességét, és egyre inkább megérted a gondolkodásukat.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn