Nem lusta vagy, csak kiégtél – ez a 6 tény igazolja

Mostanában a legtöbb időt az ágyban töltöd, csak fekszel és nem csinálsz semmit? Könnyen elfáradsz és nincs kedved semmihez? Ezt a fajta viselkedést puszta lustaságnak hiszed, és semmi többnek?

A lustaság és a kiégés között valójában sok átfedés van, ami megnehezítheti a kettő megkülönböztetését. A kiégés az érzelmi, fizikai és szellemi kimerültség negatív állapota, amelyet a túlzott stressz és a vele való megküzdésre való képtelenség okoz. Ha a következő 6 jelből magadra ismersz, akkor valószínűleg nem a lusták táborát erősíted…

Az első: úgy érzed, hogy mindenről lekapcsolódtál. Úgy mész végig minden napon, mintha robotpilóta lennél? Állandóan az az érzésed, hogy elszakadtál önmagadtól? Ha kiégésen mész keresztül, az egyik dolog, amit tapasztalhatsz, de nem igazán ismered fel vagy nem érted, az a deperszonalizáció. A deperszonalizációt tapasztaló emberek, leggyakrabban a traumával küzdők, arról számolnak be, hogy furcsa érzelmi zsibbadtságot vagy ürességet éreznek, mintha kívülről figyelnék az életet. Már nem érzik magukat önmaguknak. Nem érzik, hogy bármi is lekötné őket. És folyamatosan küzdesz a tehetetlenség nyomasztó érzésével, valamint azzal, hogy képtelen vagy visszavenni az irányítást az életed felett.

Kettő: korábban motivált voltál. A lustaság egy jellemvonás. És a jellemvonások általában idővel stabilak maradnak. Te azonban korábban önmotivált és eredményes voltál, gyakran kiemelkedő teljesítményt nyújtottál bizonyos területeken, és csak az utóbbi időben váltál kimerülté és motiválatlanná, akkor valószínűbb, hogy kiégésben vagy, és nem lustaságban, ahogy a legtöbb ember gondolná.

Harmadszor, korábban szenvedélyes voltál. Egyértelmű különbség a kiégett és a lusta ember között az, hogy az előbbinek korábban voltak olyan dolgai, amelyekért szenvedélyesen rajongott, de most már lehet, hogy nehezen találja többé az érdeklődését vagy az élvezetét. Legyen szó egy tehetségről, egy sportról, vagy csak a tanulmányi vagy szakmai teljesítményedről általában, a kiégés megnehezítheti, hogy olyan dolgokat csinálj, amelyeket egykor szerettél vagy szenvedélyesnek éreztél. Még az is lehet, hogy utálni vagy neheztelni kezdesz, mert túlhajszoltad magad, és a végsőkig hajtottad magad miatta.

6. a tested jelez: Bár a lustaság általában nem jár fizikai hatásokkal, a kiégés jelentős hatással lehet a fizikai egészségre. Állandó fáradtságot, álmatlanságot, fejfájást, izomfájdalmat, sőt, akár emésztési problémákat is tapasztalhatsz. A kiégés valós és komoly probléma, de tudatossággal és öngondoskodással leküzdhető, és ha valaki egyszer túl esett rajta akkor sokkal erősebb és energikusabb ember lehet mint amilyen előtte volt valaha is az élete során.

facts

Negyedszer: kedvetlen és ingerlékeny lettél. Hirtelen harapósnak és könnyen ingerlékenynek találod magad? Mostanában gyakran látod úgy, hogy érzelmileg nem ura a helyzetnek, és nem tudod, miért? A rosszkedv és az ingerlékenység a kiégés gyakori, de általában figyelmen kívül hagyott jelei. Ha tehát ha nehéz uralkodni az érzelmeiden, különösen, ha ez korábban sosem jelentett problémát neked, akkor ez lehet az oka. A lusta emberek ezzel szemben szöges ellentétben állnak, mert gyakran nagyon nyugodtak, lazák, higgadtak és nem befolyásolja őket a dolgok alakulása.

Az ötödik: elhanyagoltad az öngondoskodást. Az egyik legfontosabb figyelmeztető jel, ha elkezdted elhanyagolni az öngondoskodást, és szociálisan visszahúzódsz másoktól. Az étkezési és/vagy alvási szokásaidban hatalmas változások tapasztalhatók. Már nem teszel erőfeszítéseket a jó megjelenésed érdekében, és hajlamos lehetsz arra, hogy az időd nagy részét egyedül töltsed semmittevéssel, mert még a legegyszerűbb feladatoktól is könnyen kimerülsz.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn