Fáj a Hátad? Ezek Lehetnek a Spirituális Okai…

A hátfájdalom mögött időnként nem szervi, hanem pszichés ok rejlik. A lelki eredetű fájdalom nem azt jelenti, hogy a fájdalom nem igazi vagy eltúlzott. Aki pszichés eredetű fájdalomtól szenved, ugyanazt érzi, mint akinek szervi panaszai vannak – nem hazudik, illetve nem tetteti a betegséget.

Test és lélek kapcsolata
A test és a lélek működése elválaszthatatlan egymástól. A pszichés tényezők előidézhetnek testi tüneteket, a szervi okok pedig kihathatnak a lélekre. Előbbieket pszichoszomatikus, utóbbiakat szomatopszichés jelenségeknek nevezik. Minden ember megtapasztalta már ezt az összefüggést, gondoljunk csupán a placebo hatására vagy a fogorvosi váróban tapasztalt élményekre.

Mindkét esetben a lelki tényezők befolyásolják a testi tüneteket. Viszont ahogy a pszichés tényezők megszüntethetik a fájdalmat, máskor ki is válthatják vagy el is nyomhatják azt. Az összefüggés sokkal közvetettebb, mint a szervi eredetű panaszoknál – bár sokszor ott sem egyszerű.

Nehéz elfogadni
Nehéz elfogadni a lélek és a test ilyen szoros kapcsolatát, hiszen a hátfájás és a lélek működése egymástól annyira távolinak tűnik, a köztük lévő kapcsolat annyira közvetett, hogy esetleg azt gondolod: csupán azért hivatkozik az doktor lelki okokra, mert a fájdalom valódi eredetét nem tudta megtalálni.
Szorongás a hátfájás mögött

Az emberi tudat sokszor nem hajlandó a szorongást okozó eseményekkel, konfliktusokkal foglalkozni, amelyek a tudattalanba szorulva testi tünetekként bukkannak fel. A tudattalan az emberi pszichének az a része, ahol vágyak, félelmek, emlékek és gondolatok rejtőznek, és bár a létezésüknek nem vagy tudatában, magatartásodat, érzéseidet mégis befolyásolják.

A hátfájás mögött testi szempontból is jóval több ok húzódhat meg: a belső szervek rendellenességei, szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri bántalmak, ortopéd betegségek. Magyarul: több minden miatt fájhat hátad, mint valamelyik végtagod. Ennek megfelelően az doktor nehezebben találja meg a fájdalom okát, tovább menekülhetsz a betegségbe, elvonulhatsz a világ szeme elől, hogy aktuális élethelyzeteddel és az abból eredő szorongásaiddal megküzdj. Ez a folyamat sokszor nem is tudatos.

Stressz is kiválthatja
Közismert, hogy a stressz izommerevséget okoz. Gondold át: ha munkahelyi vagy magánéleti problémáddal nem tudsz megküzdeni, állandóan tónus alatt vannak a hátizmaid. Azért a háté, mert arra általában figyelsz, hogy ne tűnj feszültnek, így a végtagok izmait tudatosan lazán hagyod.

femina
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn