Ha Nincs Időd a Meditációra: 2 Perces Tibeti Technikák Amikkel Egyszerűen Mélyre Juthatsz!

A meditáció sokkal könnyebb, mint hinnéd. Hiába próbálják sokan túlmagyarázni, ráadásul kell órákon keresztül ülnöd hogy megtapasztalhasd a jótékony hatását. Ezeket a gyors és hatásos technikákat egyenesen Tibetből hoztuk el nektek. Azt ajánljuk hogy próbáld ki mindet és figyeld meg, hogy melyik van leginkább hatással rád, különösen figyelj a tested jelzéseire, és a hangulatodra:

1. Belsőlégzés-meditáció
Hatása: azonnali nyugtató hatás

Idő: fél perc-2 perc

Így csináld: kezdj el mélyen lélegezni, a hasadba szívd a levegőt, tartsd benn egy másodpercig, aztán lélegezz ki. Ismételd, amíg meg nem nyugszol.

Így működik: a mély hasi légzés támogatja a teljes oxigéncserét: a levegő lejut a tüdő alsó részébe, ahol a gázcsere a leghatékonyabb. A szívverés lelassul, stabilizálódik a vérnyomás és az izmok is kilazulnak, a félelmeink megszűnnek – lenyugszunk.

2. Együttérzés-meditáció
Hatása: együttérzésre vezet, csökkenti a dühöt, segít megjavítani az emberi kapcsolatokat

Idő: 4-8 perc

Így csináld: Csukd be a szemeid, ezután lassítsd le a légzésed, miközben a ki-és belégzésedre figyelsz, Csendesen mondogasd magadban: “Légy boldog, légy egészséges, légy könnyű”, kb. 1-2 percig ismételgesd. Ezután terjeszd ki ezt a mantrát valamelyik szerettedre és ugyanúgy 1-2 percig ismételd, aztán gondolj valaki olyanra, akinek valamiért meg kell(ene) bocsánatod, esetleg valahogyan megbántott korábban, és szintén 1-2 percig ismételd. Végül gondolj a közösségre, amelynek része vagy, azokra is, akiket valószínűleg nem is ismersz, és így is mondogasd a mantrát 1-2 percig.

Így működik: ez tulajdonképpen egy ősi szeretet meditáció egyik formája, évszázadok óta gyakorolják, behívva ezzel a pozitív hozzáállást, önmagunk és a többiek elfogadását, szeretetét az életünkbe.

3. Tudatosság alapú meditáció
Hatása: stresszcsökkentő, boldogság és örömfokozó.

Idő: 1-5 perc

Így csináld: ez a gyakorlat mozgás-meditációként ismert. Nagyon rugalmasan végezhető: Miközben sétálsz, vidd a figyelmed a lábaidra. Mit érzel? Mi történik veled séta közben? Ezután vidd a figyelmed a lábadról a csípődre, törzsedre, karjaidra, kezeidre. Éberen figyeld, milyen érzeteket tapasztalsz, figyeld meg a teret, amit kitölt e tested. Körbe is nézhetsz, fedezz fel valamit, ami megtetszik a környezetben. Lehet egy szépen megmunkált utcai lámpa, egy fotó, vagy egy gyönyörű kilátás. Mi tetszik benne? Próbáld megfogalmazni, hogy mi ragadta meg benne a figyelmedet!

Így működik: a depressziót általában múltbéli dolgokon/eseményeken való rágódás okozza, a szorongás pedig általában a jövőbeli történésektől való félelemből fakad. A jelen mindezektől mentes, és segít abban, hogy tisztán látásban.

mindbodygreen
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn