Lustaság Ellen: Így Válhatsz Könnyedén Energikus Emberré, Aki Megvalósítja az Álmait

Próbáld megérteni, hogy miért érzed magad lustának. Ez a legelső és a legfontosabb dolog amit tehetsz, ha szeretnél végleg leszámolni a lustasággal. Szerencsére nem kell túl sokat gondolkodnod rajta, ugyanis összeszedtük a leggyakoribb okokat, neked nincs más dolgod mint válogatni közöttük…

1. A lustaság leggyakoribb okai:

# TÚL SOK A DOLGOD
Amikor sok a tennivalód, és nem tudod, hol kezdj hozzá, az elméd gyorsan kimerül a sok feszültségtől és gondtól. Ahhoz, hogy produktív és energikus legyél, az energiáidat a megfelelő irányba kell terelned. Ahelyett, hogy sokat gondolkodnál, csak kezdd el ott, ahol tudod.

Néha úgy kell elindulnod az utadon, hogy nem tervezel meg minden részletet. Tedd azt, amire éppen szükséged van, és tanulj meg improvizálni. Ne riadj vissza attól sem, hogy segítséget kérj valamilyen tennivaló kapcsán. Egyáltalán nem baj, ha megosztod a terhet egy másik emberrel.

# FÁRADT VAGY
Ne várd el a testedtől, hogy szünet nélkül, éjjel-nappal gépként dolgozzon. A testednek pihenésre és alvásra van szüksége ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön.

Ha valamilyen okból kifolyólag fáradt vagy, adj időt magadnak, és engedj meg néhány öngondoskodó tevékenységet, mielőtt újra munkába állnál.

Gondoskodj az egészségedről, egyél tápláló ételeket, és mozogj rendszeresen, hogy energikusnak és frissnek érezzed magad. Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és igyekezz minél többször házilag főzött ételeket fogyasztani.

# NEM TETSZIK A FELADAT
Ha a feladat unalmas, tedd élvezetessé. Próbáld meg más megközelítéssel végezni a munkádat, és változtass a gondolkodásmódodon.

Például – én mindig is túl lusta voltam mosogatni és mosni, mert túl monotonnak találtam. Most azonban ezeket a munkákat úgy végzem el, hogy közben egy barátommal beszélgetek, vagy a kedvenc zenémet hallgatom. Így el tudom végezni a fárasztó, de szükséges munkát, és egyáltalán nem érzem magam lustának.

A tanulás is lehet fárasztó, ha nem érdekel a téma, és ennek leküzdése érdekében gondolj a következményekre. Találj motivációt a következményeken keresztül. Mi történne, ha nem tanulnál, vagy milyen csodálatos lenne az életed, ha végeznél a tanulmányaiddal? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, és találj okot arra, hogy elkezdj dolgozni.

Ha tudod, hogy lusta vagy, mert a feladat monoton, próbáld meg minél hamarabb megcsinálni, méghozzá reggel, nem sokkal ébredés után. Végezd el a feladatot, amikor friss az elméd és jókedved van.

# TÚLSÁGOSAN FÉLSZ ELKEZDENI
A célod óriási és elérhetetlennek tűnik, ezért túlságosan ódzkodsz attól, hogy belevágj. A lustaság pedig praktikus ürügyként szolgál, hogy kitérj a feladat elől.

Bontsd a célodat apró, elérhető részekre. Teljesítsd a minicélokat naponta, amíg el nem éred a célod.

Például – Van egy házimunka, amelynek elvégzése 6-7 órát igényelne. Ezért a feladatot egész nap estére időzíted. Nagy az esélye, hogy túl nagy kihívásnak fogod találni, hogy elkezdjed, mivel 7 óra elkötelezettség egyhuzamban túl nagy.

Ehelyett bontsad a feladatot kisebb darabokra, és naponta, apránként végezd el. Még ha napi tizenöt percet tudsz is áldozni erre a munkára, örülj neki. Tizenöt több, mint a nulla.

2. KÖVESD A RUTINT

Vizualizálj egy olyan napot, amikor a céljaidon dolgozhatsz és minden tevékenységedet elvégezheted.

Most alakítsd át a képzeletedet szavakká egy papíron, és készítsd el az ideális napi rutinodat.

Hozzon létre egy minél részletesebb rutint.

A rutin világos képet ad arról, hogy mi a fontos és mit kell elvégezni a nap folyamán, ezért nagyon kevés hely marad a zűrzavarnak és az időpocsékolásnak. Ha rutint követsz, pontosan tudod, hogy mit kell tenned. Az agyad leköti a figyelmedet, és a lustaság nem tud utat találni magának.

A hirtelen támadt késztetés, hogy egész nap a kanapéra vessed magad és tévézz, eltűnik, amikor a napi prioritásaid meg vannak határozva, és az időd le van blokkolva.

3. NE KÉNYELMESEDJ EL TÚLSÁGOSAN

Nem várhatod el a produktivitást és az aktivitást, miközben egy kényelmes takaróba burkolózva, már-már lefekvésre készen gubbasztasz. Ülj egyenesen és dolgozz egy asztalnál. Ha nincs otthon tanulóasztal, dolgozz az ágyadon kívül bármilyen más helyről.

Az ágyadnak az a funkciója, hogy elaltasson A helyes testtartás nem csak az egészséges test érdekében fontos, hanem azért is, hogy távol tartsa a lustaságot.

Az, hogy mit viselsz, hatással van a hangulatodra. A pizsamád kényelmi üzemmódba helyez, és nehezebbé teszi a munkát, mint gondolnád. Viseljen kényelmes ruhákat, de ne a lenge öltözékében dolgozzál.

A reggeli készülődés és öltözékváltás segít felkészülni a feladatokra, és produktívabbá válni. Ha a napi terv a kedvenc sorozatod nézése és egy kád fagylalt elfogyasztása akkor viszont a pizsamád megfelelő öltözék lesz.

4. ÜTEMEZD BE A PIHENŐIDŐT

A folyamatos, szünetek nélküli munka akadályozza a termelékenységedet és fáradttá tesz. A fáradtság pedig a lustaság kapuja. Ezért szükséges, hogy rendszeresen tarts szüneteket a munkaidőd között.

Tervezd meg a pihenőidőt, és mindenképpen kerüld a folyamatos munkát. A szünetek és a pihenőidő, ha megfelelően használják ki, növelhetik az energiaszintet.

Például – Tervezz be minden két óra munka után 30 perc szünetet. Azt is döntsd el, hogy mit szeretnél csinálni ebben a 30 percben. Kerüld a kedvenc filmed megnézését a Netflixen, mert 30 perc alatt egyetlen film sem ér véget, és a félórás szüneted egy szempillantás alatt kétórás szünetté fog bővülni.

Naponta gyakoroljad az öngondoskodást, és iktass be én-időt a pihenésre és az öngondoskodásra. Végezz olyan tevékenységeket, amelyek megnyugtatják az elmédet.

5. TALÁLJ MOTIVÁCIÓT

Miért hagynád el a kényelmes ágyat, és ébrednél ok nélkül az ébresztő idegesítő hangjára? Találj motivációt, hogy beindítsd a napodat és csinálj valamit. Mielőtt elalszol, tervezz meg egy izgalmas napot. Találd meg az okot, amiért egyből kiugranál az ágyból.

Rengeteget segíthet neked egy kis motiváció az élethez, érdemes elolvasnod pár idézetet, hogy kifejtsék benned a jótékony hatásukat.

Én mindig előre eldöntöm a reggeli menümet egy nappal korábban. Ez segít abban, hogy szükség esetén bármilyen étkezést előkészítsek, és a reggeli elfoglaltságomat is levegye a lábamról. Nincs többé “mit egyek” reggeli aggodalom. Egy finom reggeli motivál, hogy néhány perccel korábban felkeljek.

Szeretnél egy mellékállásba, tanulásba, edzésbe kezdeni, de a véget nem érő irodai munkád miatt sosem jut rá időd? Akkor az oldalhajtásod legyen a motivációd, hogy aktív legyél, és a lehető leggyorsabban végezz a munkahelyi kötelezettségeiddel, hogy legyen időd az álmaiddal foglalkozni.

Ha úgy gondolod, hogy az életed túl monoton, és nincs motivációd arra, hogy előrébb lépj az életben, akkor teremts egy okot. Találd meg a motivációdat. Gondold végig, mit szeretnél az életedtől, és találd meg az okot, amiért aktív lehetsz és szeretnél dolgozni a célodért.

6. NE PRÓBÁLJ MEG TÖKÉLETES LENNI

Nem baj, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudod tartani magad egy napig a tervedhez. Te is ember vagy. Nem baj, ha hibázol. Csak azért, mert egy nap nem úgy sikerült, ahogyan eltervezted, még nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál.

Ne hagyd el a terveidet vagy a menetrendedet. Tartsd magad a rutinodhoz. Kezdjed újra a következő napon.

Amikor azt akarod, hogy a dolgok tökéletesek legyenek, túlságosan félsz belevágni, mert nem akarod, hogy a dolgok rosszul menjenek vagy hibázzanak. Könnyű kifogásokat találni, amikor nem akarsz belekezdeni egy új dologba. Ahelyett, hogy a tökéletességet keresnéd, inkább a növekedést keresd.

Ha csak a felét is megcsináltad annak, amit a napra terveztél, ne legyél csalódott, és próbálj meg holnap jobban teljesíteni. Örülj annak, amit sikerült befejezned, ahelyett, hogy kritizálnád magad a befejezetlen rész miatt.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn