Így készülj fel mentálisan életed sorsfordító eseményeire! Nincs több idegeskedés és stressz

mentalis-ero

Akár egy zsúfolt teremben készülsz beszédet tartani, akár csak öt perced van arra, hogy lezárd karriered legnagyobb üzletét, akár életed szerelmével akarsz egy fontos randit eltölteni, a teljesítményed nagyban függ attól, hogyan érzed magad, amikor belépsz a helyzetbe. Turner, aki a nyomás alatti emberi teljesítmény szakértője, elmagyarázza, hogy soha sem fogunk optimálisan teljesíteni, ha csak nem kerülünk a “kihívás állapotába”. A kihívás állapota fokozza a teljesítményünket, míg a fenyegetettség állapota ( stressz, szorongás ) zavarja a képességeinket.

A mindent eldöntő mentális játék

A mentális felkészülés a nyomás alatti csúcsteljesítmény egyik legfontosabb aspektusa. Mind a sportban, mind az üzleti életben a nagy nyomás alatt álló helyzetek számos követelményt támasztanak velünk szemben.

Ha kihívás-állapotban vagyunk, képesek vagyunk megfelelni ezeknek az igényeknek. Ahhoz, hogy kihívás-állapotba kerüljünk, a kulcs az önbizalom szintjének növelése, az irányítás érzékelése és a sikerre való összpontosítás.

Csak úgy lehet megfelelni a nagy nyomás alatt álló helyzetek követelményeinek, ha “megvannak az erőforrások”. Az erőforrások közé számos olyan készség tartozik, amelyek nagymértékben fokozhatják a nyomás alatti teljesítményt. Íme néhány erőforrás, amelyet az emberek arra használnak, hogy mentálisan felkészüljenek…

1. Képzelet – Gyakran egy nagy esemény előtt akaratlanul elképzeljük, hogy a lehető legrosszabb módon bukunk el. Elképzeljük a legrosszabb forgatókönyveket, és elképzeljük, hogy a felépülésig további kínos helyzetbe hozzuk magunkat. Természetesen a “nagy pillanat” előtti napokban, órákban és percekben a szörnyű kimenetelre koncentrálni nem segít. Valójában ez nagyon is káros lehet a teljesítményedre nézve.

Tehát a negatív kimenetel elképzelése helyett érdemes a képzelet (vagy vizualizációt) pozitív módon használni. Képzeljük el a múltbeli előadásokat/hasonló szituációkat, vagy próbáljuk el a jövőbeli előadásokat/hasonló szituációkat a fejünkben. A képzeletnek a lehető legrealisztikusabbnak kell lennie, beleértve a látványt, a hangokat, az érzéseket és még az illatokat is. Képzeld el újra és újra, hogy jól teljesít egy közelgő prezentáción, interjún vagy pályázaton. A sikeres előadás vizualizálása bizalmat ébreszt a képességedben, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd.

2. Önbeszélgetés – Az önmagaddal folytatott beszélgetések a a nagy pillanat előtt és közben befolyásolják a viselkedésedet. Ha például egy előadó a színpadra lépés előtti öt percet azzal tölti, hogy azt gondolja: “El fogok bukni” és “Az emberek látni fogják, hogy milyen ideges vagyok”, akkor növelni fogja a szorongását, és a teste ennek megfelelően fog reagálni.

A szapora szívverés és az izzadó tenyér biztosan nem fogja jobbá tenni a beszédét. Ha pedig a beszéd közben is ezeket ismételgeti magában, kevesebb agyi kapacitás áll majd rendelkezésére, hogy a prezentációjára koncentráljon.

A teljesítményed fokozása érdekében érdemes úgy struktúrálni az önbeszédet, hogy pozitívabb érzéssel lépj be a helyzetbe. Egy sportoló például három kulcsmondatot – “légy erős”, “összpontosíts a sikerre” és “adj bele mindent” – használhat egy verseny előtt, hogy mentálisan felkészüljön a kihívásra. Ezek a mondatok segíthetnek neki abban, hogy a sikerre összpontosítson, miközben elhárítják az esetleges kudarcra vonatkozó negatív gondolatokat is.

3. Fontos esemény előtti rutinok – Az, hogy hogyan töltöd az időt közvetlenül egy meghatározó pillanat előtt, nagyban befolyásolja a siker esélyét. Ha úgy döntesz, hogy idegesen járkálva töltöd az időt egy szobában, akkor például olyan mértékben növelheted a szorongás szintjét, hogy az már a teljesítményt veszélyezteti. Ha azonban olyan rutint hozol létre, ami segít a felkészülésben, akkor jobban sokkal jobban fogod magad érezni, ami nagy hatással lesz a teljesítményedre is.

A teljesítmény előtti rutinok kondicionálják az elmét, hogy jól reagáljon a nyomásra. Az olimpiai aranyérmes Mo Farah például zenét hallgat, alszik, kávét iszik, majd a fellépései előtt felpörgeti magát a versenyre. Ez a rutin segít neki abban, hogy kontroll alatt tartsa a mentális állapotát.

forbes, facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn