Mudra Kéztartások Stressz és Motiváció Hiány Ellen

A mudrák eredetileg buddhista és hindu meditációs elemek, maga a szó egyébként szanszkrit eredetű és jelentése pecsét, ismertetőjel. Már az ókorban is használták ezeket a speciális, de mégis nagyon egyszerű, és gyorsan kivitelezhető kéztartásokat, melyek segítették az embert a mindennapokban.

A keleti gyógyításban igazán elterjedtek ezek az elemek, hiszen bárki számára elérhetők voltak és ma is azok: csupán a kézfejedet és az ujjaidat kell használnod. Tulajdonképpen abban segítenek, hogy a testben az energiaáramlás akkor is folyamatos legyen, ha pont 1-1 területet betegség blokkol. A kézmudrák megerősítik az akaratot, mert befolyással vannak a testre, a szellemre és a lélekre. Nézzünk pár egyszerűbb kéztartást…

1. Lótusz-mudra
Ez a gyakorlat a szívcsakrához tartozik és a szív egészségét, tisztaságát szimbolizálja. Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyér élei és az ujjhegyek érintsék egymást. Most nyisd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujj hegyei és a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást. A maradék ujj annyira szétnyílik, amennyire csak lehet. Lélegezz 4-szer mélyen, ezután ismét zárd bimbó formába a kezed, érintsd össze a négy hosszú ujj körmét, ezután az ujjak külső felületét, aztán a kézfejet. Majd visszafelé haladva térj vissza a bimbó-, ezután a kinyílt virág tartásba. Többször ismételd meg!

2. Stressz elleni mudra
Biztosan ismerős a kifogás, hogy „nincs rá időm”. Ha napjában többször használod ezt a három szót, ideje, hogy kipróbáld ezt a mudrát, és nem lehet kifogás az időhiány! Ez a mozdulat a pajzsmirigy működését szabályozza és csupán annyi szükséges hozzá, hogy az ökölbe szorított kezeidet egymáshoz szorítsd, persze csak finoman és a két hüvelykujjad érintkezzen egymással. Ebben az esetben is fontos, hogy az alatt a néhány perc alatt, míg ezt a gyakorlatot végzed, relaxálj, lélegezz mélyeket és próbáld pár percre kizárni a külvilágot.

3. Ég-mudra
Az érzékszerveinket is erősíthetjük ilyen módszerrel és ehhez a legmegfelelőbb az Ég-mudra. Megelőzi, sőt bizonyos állítások szerint gyógyítja is a fülbetegségeket. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy behajtjuk a középső ujjunkat úgy, hogy érintse a hüvelykujj párnácskáját, ezután a hüvelykujjat használva pici nyomást gyakorolunk erre az ujjra. A maradék ujjunk pedig az ég felé mered. Mindkét kézzel egyszerre végezd, akkor lesz igazán hatékony. Eleinte nem biztos, hogy a többi ujj engedelmesen az ég felé mutat, de kis gyakorlat után oldódik az ujjak feszültsége.

4. Lazító mudra
Bizony erre is van megoldás, és annyi előkészület szükséges csak, hogy a kézhátakat összedörzsöljük és megrázzuk a kezünket. Kulcsold össze a kezed és érezd az ujjbegyeket a kézháton, de figyelj, hogy a hüvelykujjak ne érjenek össze. Ha ülsz, akkor a tenyerek felfelé nézzenek és pihentesd a kezed a combodon, ha azonban fekszel, akkor lefelé néző tenyérrel a hasadon pihentesd őket. Ez utóbbi esetben ha a combod alá helyezel egy összecsavart törölközőt, az még jobban segíti az energia áramlását.

5. Ököl-mudra
Ebéd után, mikor tele hassal nincs kedved dolgozni, ez segíthet, hiszen az Ököl-mudra az emésztésünkre van hatással. Hajlítsd be az ujjaidat és a hüvelykujjat tedd a gyűrűsujjra. Ez máj és gyomor energiákat aktivál, segíti az emésztést és meggátolja a székrekedést.

life.hu
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn