10 lenyűgöző pszichológiai tény, hogy sokkold az agyad!

Ha megérted, hogyan működik az emberi elme, és mi alakítja az emberi viselkedést, sokkal jobban megértheted magadat és a körülötted lévő környezeted. Képes leszel jobb döntéseket hozni és okosabban bánni az emberekkel, jobban kezeled a nehéz helyzeteket. Könnyebben fogod tudni beosztani az idődet, javítani a kapcsolataidat és elérni a céljaidat…

Érdekes pszichológiai tények

1. Az idő 30 százalékában álmodozol
Olvastál már el egyetlen mondatot többször, csak hogy megértsd, mit akar jelenteni? Ez azért van, mert az időnk 30-50%-át álmodozással és az emlékek átgondolásával töltjük. Ez egy értékes időpocsékolás, amit akkor alkalmazunk, amikor kevésbé érdekes feladatot végzünk.

2. Az előrehaladásról való gondolkodás motivál téged
Könnyen motiválhatunk, ha egyszerűen csak elképzeljük, hogy haladunk egy bizonyos feladattal vagy céllal. Azzal, hogy arra gondolunk, hogy elértünk némi haladást, arra ösztönözzük magunkat, hogy keményebben haladjunk előre, és gyorsabban érjük el a céljainkat.

3. Nem tudsz 150-nél több kapcsolatot fenntartani
A kapcsolatok fenntartása nehéz dolog. Most képzeld el, hogy 150 mély kapcsolatot tartasz fenn. Ugye? Függetlenül attól, hogy hány barátod van a közösségi médiában, a való életben nem tudunk egyszerre 150-nél több társadalmi kapcsolatot fenntartani. Ez az úgynevezett Dunbar-szám.

4. A történetek segítenek gyorsabban feldolgozni az információkat
Hajlamosak vagyunk feldolgozni és megjegyezni a fogalmakat és tényeket, ha azok történet formájában kerülnek bemutatásra. A történetmesélés megkönnyíti számunkra a megértési folyamatot, és sokkal jobban megjegyezzük az elméleti és összetett számokat és tényeket. Ezt a pszichológia tudománya is alátámasztja.

5. A szervezett tevékenységek csapatjátékossá tehetnek
Ha különböző emberek részt vesznek egy szinkronizált tevékenységben, akkor ezek az emberek jobban együttműködnek nemcsak az adott aktivitásban, hanem a későbbi feladatokban is. Még a személyes áldozatvállalástól sem fognak visszariadni a csapat javára.

6. Korlátozott képesség az új dolgok megtanulására
Általában csak 3-4 új dologra tudunk emlékezni. Folyamatosan frissítenünk kell az új adatokat és információkat az agyunkban, hogy hosszú ideig emlékezzünk rájuk. Ez az oka annak, hogy nem tudjuk megjegyezni valakinek a nevét rögtön azután, hogy találkoztunk vele.

7. Csak azt látjuk, amit szeretnénk
Az agyunk gyakran képtelen feldolgozni az összes információt, aminek ki vagyunk téve, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni olyan dolgokat, amelyeket nem tartunk fontosnak. A figyelmetlenségi vakság miatt átugrunk néhány nyilvánvaló információt, mert valami számunkra fontosabbra koncentrálunk, vagy csak simán nem szeretnénk feldolgozni az eltérést.

8. Az ősi gondolatok uralják az agyadat
Az evolúciónak köszönhetően az agyunk elsősorban az ételre, a sokasodásra és a biztonságra gondol minden más előtt. Mivel az önfenntartásra vagyunk beidegződve, az első, amelyekre összpontosítunk, mindig az evés, a párkeresés és a veszély elkerülése lesz. Ezért van az, hogy a reklámok elsősorban erre a 3 elemre összpontosítanak, hogy termékeik megvásárlására csábítsanak minket.

9. A tudatalattid jobban tudja
Gondolkodtál már azon, hogy miért olyan erősek a megérzéseink, és miért működnek néha jobban a dolgok, ha követjük őket? Ez azért van, mert a tudatalattink gyakran sokkal előbb tudja, hogy mi a jobb nekünk, mint ahogy azt a tudatos elménk felfogná. Ezért van az, hogy a megérzéseken vagy ösztönökön alapuló döntések gyakran jobbak, mint a tudatos és megalapozott döntések.

10. A tanulás függőség
Az egyik legérdekesebb pszichológiai tény, hogy arra vagyunk programozva, hogy új információkat keressünk és minél többet tanuljunk, még akkor is, ha ennek esetleg semmi gyakorlati haszna nincs. A dopamin nevű neurotranszmitter által felszabadított jó közérzetet keltő hormonok miatt mindig az információkeresés felé hajt bennünket. Ezért vagyunk a közösségi média rabjai, és ezért ugrunk azonnal a Google-ra, hogy megnézzünk bármit, ami eszünkbe jut.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn