Soha többé nem fogod alábecsülni magad, ha ezt a elolvasod: rövid zen történet az igazi értékről

Egy nap egy fiatal szerzetes ellátogatott a zen mesterhez, és megkérdezte hogyan tudhatná meg, mi a legnagyobb érték az életében.

A zen mester ezt válaszolta: menj a hátsó kertbe, vegyél fel egy nagy követ és vidd el a piacra, hogy eladd, ha valaki megkérdezi az árát ne beszélj csak mutasd a két ujjad, ha alkudni próbálnak veled ne add el, hanem hozd vissza. Ezután megmondom neked a legnagyobb értéket az életedben.

Másnap reggel a fiatal szerzetes elvitte a követ a piacra egy egy háziasszony jött és megkérdezte mennyibe kerül a kő. A szerzetes két ujját mutatta és a háziasszony azt kérdezte: két dollár? A szerzetes megrázta a fejét, a háziasszony erre rávágta: rendben itt van húsz dollár, majd én használom savanyúság préseléséhez.

A fiatal szerzetes azt gondolta: tényleg valaki hajlandó húsz dollárt fizetni egy értéktelen kőért? Annyi másik kő van. A fiatal szerzetes nem adta el a követ és boldogan ment vissza a mesterhez…

Egy háziasszony hajlandó lett volna húsz dollárt fizetni a kövemért, de nem adtam oda neki. Most már meg tudod mondani nekem a legnagyobb értéket az életemben?

A zen mester erre így felelt: vidd el a követ a múzeum elé holnap, ha valaki megkérdezi az árat mutasd megint két ujjad, ha nem alkudnak ne mutasd meg a két ujjad ne add el, hozd vissza és elmondom neked másnap reggel.

Másnap reggel a múzeum előtt a fiatal szerzetes meglepetésére hatalmastömeg gyűlt össze, akik a kő értékén tűnődtek. Egy ember kétezer dollárt is ajánlott a kőért, mondván, hogy szobrot faragna belőle. A fiatal szerzetes teljesen megdöbbent, de követte a Mester utasítását és nem adta el a követ.

– Mester valaki kétezer dollárt ajánlott a kőért ma, de én nem adtam el! Meg tudod mondani nekem a legnagyobb értéket a világon?

A Zen mester nevetett és így szólt: holnap vidd el a követ egy antikváriumba és ha valaki alkudozik és visszahozza, megmondom neked életed legnagyobb értékét.

Másnap az antikváriumban az emberek kíváncsiak voltak a kőre. Az egyikük húszezer dollárt ajánlott, a szerzetes pedig teljesen meglepődött. Ezután az illető 200 000 dollárra emelte az ajánlatát, de a fiatal szerzetes nem engedett neki és visszavitte a követ a mesterhez; izgatottan várva a nagy titkot.

– Mester, mester! Valaki ma 200 000 dollárt ajánlott a kövünkért, de én nem adtam el. Meg tudod mondani nekem a legnagyobb értéket az életemben most már?

A Zen mester erre szeretettel így szólt: gyermekem az életed értéke olyan, mint ez a kő, ha elhelyezed magad egy zöldségespiacon, akkor húsz dollárt ér, ha elhelyezed magad egy múzeumban, akkor kétezer dollárt ér, ha elhelyezed magad egy antik boltban, akkor kétszázezer dollárt ér…

Az élet tele van lehetőségekkel, és mindannyiunknak megvan a hatalmunk, hogy alakítsuk a saját utunkat, mint a fiatal szerzetes a kövével. Ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy az értékünk nincs kőbe vésve, hanem folyamatosan változhat attól függően, hogy hol állunk és milyen döntéseket hozunk. Néha megrekedünk olyan helyeken, amelyek nem értékelik igazán a bennünk rejlő lehetőségeket.

Fontos néha hátralépni és megkérdezni magunktól, hogy a megfelelő helyen vagyunk-e, a megfelelő emberekkel körülvéve, hagyjuk-e magunkat ragyogni, vagy az önzés árnyékában rejtőzködünk? Mindannyian rendelkezünk egy egyedi adottsággal, egy tehetséggel vagy szenvedéllyel, ami megérdemli, hogy ápoljuk és megosszuk a világgal, de ahhoz, hogy valóban megtaláljuk az értékünket, először is hinnünk kell magunkban.

Nem várhatjuk el másoktól, hogy meglássák az értékünket, ha mi magunk nem ismerjük fel a saját szívünkben… Ezért szánj időt arra, hogy elgondolkodj az életeden, hol vagy most és hol akarsz lenni, teszel-e lépéseket az álmaid felé, vagy visszafogod magad a félelem vagy a bizonytalanság miatt.

Ne feledd, hogy soha nem késő változtatni és követni az igazi hivatásodat, mert ha hiszel benne, akkor az életed egy értékes ajándék, és ezt az értékedet nem mások határozzák meg, hanem a saját tetteid és döntéseid. Válassz bölcsen, higgy magadban, és az életed egy gyönyörű mesterművé fog válni.

Ha tetszett ez a tanulságos zen mese nyomj egy lájkot, hogy tudjuk mennyire van igény ilyen elgondolkodtató történetekre.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn