Szókratész hármas szűrője: Igazság, Jóság és Hasznosság

Van egy közismert történet, amely a “Háromszoros szűrőtesztről” szól. Ez Szókratész legmeghatározóbb története, mely rengeteg igazságot tartalmaz…

Az ókori Görögországban (i. e. 469-399) Szókratészt széles körben dicsérték bölcsességéért.
Egy nap a nagy görög filozófus egy ismerősével találkozott, aki izgatottan odaszaladt hozzá, és azt mondta: “Szókratész, tudod, mit hallottam az imént az egyik tanítványodról?”.

“Várj egy pillanatot” – válaszolta Szókratész. “Mielőtt elmondanád, szeretném, ha átmennél egy kis teszten. Úgy hívják, hogy a Hármak próbája.” “Hármak próbája?”
“Így van” – folytatta Szókratész. “Mielőtt beszélnél nekem a tanítványomról, tegyünk egy próbát azzal, amit mondani fogsz.

Az első próba az Igazság. Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz nekem, az igaz?”
“Nem” – felelte a férfi – “valójában csak hallottam róla”.

“Rendben van” – mondta Szókratész. “Tehát nem igazán tudod, hogy igaz-e vagy sem. Most próbáljuk meg a második próbát, a Jóság próbáját. Jó dolog-e az, amit most mondani fogsz nekem a tanítványomról?
“Nem, épp ellenkezőleg…”
“Tehát – folytatta Szókratész -, valami rosszat akarsz mondani róla, még akkor is, ha nem vagy benne biztos, hogy igaz?”
A férfi kissé zavartan megvonta a vállát.

Szókratész folytatta: “Mégis átmehetsz, mert van egy harmadik próba is – a hasznosság szűrője. Hasznos lesz-e számomra az, amit a diákomról akarsz mondani?”
“Nem, nem igazán…”
“Nos – zárta le Szókratész -, ha amit el akarsz mondani nekem, az nem igaz, nem jó, de még csak nem is hasznos, akkor miért mondod el egyáltalán nekem?”
A férfi ezután elszégyellte magát, és nem szólt többet.

Ez a hármas szűrőpróba tehát három pilléren áll: az igazságon, a jóságon és a hasznosságon.
És, Szókratész hármas szűrőtesztje kiváló útmutató lehet számodra!

Mielőtt mondasz valamit, ellenőrizd, hogy biztos vagy-e abban, hogy amit mondani akarsz, az igaz. És hogy egyáltalán jó-e, amit mondasz, vagy hasznos-e mások számára. Az igazság, a jóság és a hasznosság szűrője megalapozza az egészséges és építő jellegű kommunikációt. Ez az oka annak, hogy Szókratész nagy filozófus volt, és olyan nagyra becsülték.

Azonban nem mindig könnyű ezt a hármas szűrőpróbát alkalmazni, mert a mindennapi életben kapott információkat nem lehet igaznak, szükségesnek vagy jónak definiálni.
Ha tehát ellenőrizni akarod, hogy az adott információ igaz-e, akkor más paramétereket is figyelembe vehetsz, például – képes lesz-e valaki bizonyítani az információt, vagy ellenőrizni a tényeket, vagy rontja-e bárkinek, bárminek a hírnevét, és így tovább…

Ha a kapott üzenetek jóságát akarod ellenőrizni, akkor mérlegelned kell – segíthet-e neked és másoknak javulni, vagy pozitív érzelmeket kelthet-e, és jó irányba változtathatja-e meg a jelenlegi helyzetet.
Remélem, ez a hármas szűrőteszt segít megbirkózni a bosszantó pletykákkal a baráti körben, a munkahelyen vagy a közösségi hálózatokon.

Bátran oszd meg gondolataidat a hozzászólásokban, és oszd meg a cikket ismerőseiddel, barátaiddal ha hasznosnak találtad!

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn