1 Kutyaév 7 Emberév? Ez téves! Így Számolhatod Ki a Kutya Igazi Biológiai Életkorát:

Számos kutyatulajdonos úgy véli, hogy egy kutyaév egyenlő hét évvel az emberi életben mérve. Vagyis ha a kutya a naptár szerint 2 éves, akkor lényegében tizennégynél jár; a tízéves kutya pedig hetvennek számít. Bár ez a kalkuláció kétségtelenül egyszerű, van ennél pontosabb módszer is a kutya korának kiszámítására.


A hét éves szabállyal például olyan gond van, hogy egy szukakutya egyévesen már ivarérett, míg egy hétéves gyerek még nem. Egy tízéves szuka pedig még szülőképes korban van, noha a szabály alapján átszámítva hetvenéves volna, ami an asszonyok esetében már nem szülőképes kor.

Valójában a kutyák nagy átlagban gyorsabban érnek életük 1. két éve során.
Az is figyelembe veendő, hogy a nagyobb testű fajták rövidebb életűek, mint a közepes és kistestű fajták. Ezért a nagytestű kutya általában érettnek számít ötévesen, míg egy kisebb kutyának tíz év kell a teljes érettség eléréséhez.
Az állatorvosok kidolgoztak egy jobb módszert a kutya emberévben számított életkorának megállapítására. A kutya 1. életéve tizenöt emberévvel egyenértékű, a 2. pedig kilenccel. A 2. évet követően minden naptári év négy kutyaévet ér. Ha tehát a kutyád hétéves naptári évben számolva, akkor emberévre átkalkulálva negyvennégy éves.

Íme kutya életkora emberévben mérve:

1 – 12
2 – 24
3 – 28
4 – 32
5 – 36
6 – 40
7 – 44
8 – 48
9 – 52
10 – 56
11 – 60
12 – 64
13 – 68
14 – 72
15 – 76
16 – 80
17 – 84
18 – 88

Ha ezzel a technikával számítod ki a kutyád korát, reálisabb értéket kapsz arra, hogy emberévben milyen idősnek számít. Ez a módszer tekintettel van a kutya érési ütemére; és azzal is számol, hogy ez az érési ütem két év után lelassul. Segítségével kutyádnál olyan életkort vehetsz figyelembe, amely pontosabban tükrözi az emberi életéveket – így négylábú barátodnak a lehető legjobb gondját viselheted! Te egyetértesz azzal, hogy a fenti kalkuláció precízebben adja meg a kutya korát emberévben számolva? Ha igen, akkor küldd el ismerőseidnek, hogy kutyájuknak ők is a reális életkorának megfelelően viselhessék gondját!

Forrás: apost.com
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn