10 hangulatjavító szobanövény, ami a segít megőrizni az egészségünket

A növények nélkülözhetetlenek a bolygónk életéhez, mivel a fotoszintézis révén ők állítják elő a légzésünkhöz használt oxigén nagy részét. Ez azonban nem az egyetlen funkciója ezeknek a csodálatos élőlényeknek. Némelyikük képes a levegő tisztítására, a rovarok elriasztására, a légzőszervi problémák javítására, sőt, még a hangulatunkat is feldobja.
 
Ezeket a szobanövényeket érdemes otthon tartanod, hogy javítsd az egészségedet és a közérzetedet…
 
1. Házilapu
Amellett, hogy a házilapu remekül díszíthet bármilyen otthoni teret, csodálatos hatással is rendelkezik. Hatóanyagai segíthetnek a hasmenés enyhítésében, valamint a rovarcsípések okozta viszketés ellen.
 
2. Geranio citronela
Mindössze némi fényre, tápanyagokkal teli talajra és jó vízelvezetésre van szükséged ahhoz, hogy citronellát ültethess otthon. Ha tehát úgy gondolod, hogy nem vagy az a kertészkedős alkat, az itt nem lesz kifogás, hiszen ezt a növényt nagyon könnyű gondozni.
 
Nem mellesleg a citronella citromra emlékeztető illatot áraszt, ami számunkra nagyszerű lehet, de a rovarok számára nem annyira. Ezért ideális a szúnyogok, legyek és darazsak elriasztására. Helyezze el a házban vagy a kertben, és máris búcsút mondhat a bosszantó csípéseknek.
 
3. Dracaena
Azt gondolhatjuk, hogy egy alapos takarítás után otthonunk mentes a szennyeződésektől és a kosztól. Vannak azonban olyan termékek, amelyeket nap mint nap használunk, és amelyek észrevétlenül mérgező anyagokat szabadítanak fel. 
 
A falfestékek például benzolt tartalmazhatnak, a kozmetikumok veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és ugyanez igaz a tisztítószerekre is. A Dracaena-t tisztító növénynek tartják, mert nagyon hatékonyan elnyeli a szén-monoxidot a levegőből és eltávolítja a benzolt.
 
Helyezd el valahol a házadban, ahol sok időt töltesz, vagy ahol úgy gondolod, hogy szükség van rá a levegő tisztításához. Győződj meg róla, hogy meleg és párás helyen van.
 
4. Echinacea
Az echinacea amellett, hogy tökéletesen alkalmas az otthonod díszítésére, jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik. Nátha ellen is felveszi a harcot.
 
5. Malamadár
Valószínűleg láttál már nagymamád házában szalag- vagy malamadár növényt. Ez azonban a világ egyik legjobban alkalmazkodó növénye. Kezdőknek ideális, mert könnyen gondozható. De emellett kiderült, hogy nagyon jótékony hatással vannak az egészségedre, hiszen csökkentik a stressz-szintet és tisztítja a levegőt.
 
6. Gardenia
A gardénia virágai olyan gyönyörűek, hogy bármilyen helyet díszíthetnek otthon. Ez egy olyan növény, amelyet főleg beltérben használnak, és csodálatos illatot áraszt. Emellett nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni az álmatlanságot, az ingerlékenységet és a rossz hangulatot.
 
7. Bíbor királynő
Ha arra van szükséged, hogy javítsd az otthoni levegő minőségét, a bíbor királynő nagy segítségedre lehet. Ez a növény ideális az otthoni levegő tisztítására, mivel eltávolítja a különböző vegyi anyagokból származó káros részecskéket. Ezenkívül nagyon szép és dekoratív, hogy életet és színt vigyen a területbe.
 
8. Árnika
Mondhatnánk, hogy ez a növény szinte varázslatos. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, így használható izomfájdalmak leküzdésére, zúzódások megelőzésére és fertőzések elkerülésére.
 
9. Anthurium
Ez a szobanövény igényel némi gondoskodást, hogy egészségesen nőjön, de egyáltalán nem bonyolult a fenntartása. Ügyeljünk arra, hogy jó fényben (de ne közvetlen napfényben), jó páratartalmú környezetben és huzattól védett helyen legyen. Cserébe az anthurium segít megtisztítani és fertőtleníteni otthonát, mivel képes felszívni az egyes tisztítószerek által kibocsátott vegyi anyagokat. Ezért ideális, ha otthonának fürdőszobájában vagy konyhájában helyezi el.
 
10. Hypericum
Javítja a hangulatot és enyhítheti a depressziót, emellett segít a szorongás, a menopauzával kapcsolatos problémák esetén. Ha tehát nem tudod, melyik növénnyel kezdj a kertedben, ez a növény remek választás.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn