10 pszichológiai trükk, amivel minden helyzetből győztesen jöhetsz ki

Az emberekkel való kommunikáció és kapcsolatteremtés időnként mindenkinek kihívást jelenthet. Akár a munkahelyen, akár a közösségben, akár a családdal, ezeknek a pszichológiai trükköknek az alkalmazása segíthet abban, hogy zökkenőmentes kapcsolatot alakítsunk ki a körülöttünk lévő emberekkel.
 
Íme néhány pszichológiai trükk, amelyek segíthetnek abban, hogy a kommunikáció mestere legyél.
 
1. Ülj valaki mellé, ahelyett, hogy szemben ülnél vele.
Az, hogy hol ülsz egy asztalnál, sokat elárulhat rólad. Ha szembesíteni akarsz valakit, ha az illető mellé helyezkedsz, kevésbé ellenséges pozícióba kerülhetsz. Másrészt, ha valakivel szemben ülsz, különösen konferenciatermekben vagy irodai asztaloknál, az azt eredményezheti, hogy a másik fenyegetve érzi magát. Ezt nemcsak a munkahelyen, hanem családi összejöveteleken, például vacsorapartikon is alkalmazhatod.
 
2. Hatalmi testtartás fenntartása az önbizalom növeléséhez
A hatalmi testtartás vagy pózolás az a testbeszéd, amely szabályozza, hogyan gondolkodunk és érezzük magunkat. Azzal, hogy helyet foglalunk és erőteljes tartást veszünk fel, elérhetjük, hogy erősnek és magabiztosnak érezzük magunkat. Kutatások szerint azok, akik erőteljes pózt vettek fel, magabiztosabbnak érezték magukat, és jobban teljesítettek az interjúkon, mint azok, akik nem vették fel. Így sok sportoló és előadó is előnyt kovácsol ebből a pszichológiai trükkből.
 
3. A megfelelő szín kiválasztása az öltözékedhez
A ruhád vagy öltönyöd színe tükrözi, hogy milyen típusú ember vagy, és milyen állásra pályázol. A kék melegséget és megbízhatóságot jelképez, ami jó szín a tanároknak. A szürke előkelő és megbízható hangulatot áraszt, a fekete pedig előkelő és ízléses, ami jól illik a divattal kapcsolatos pozíciókhoz.
 
4. A szemkontaktus fenntartásának trükkje
Valakinek a szemébe nézni a figyelem jele a beszélgetés fenntartása során. Ennek szándékos fenntartása azonban mindkét fél számára kihívást és kellemetlenséget jelenthet. Egy tanulmány szerint megpróbálhatod felmérni a másik szemszínét, amikor ránézel, mert így sokkal természetesebbnek és kevésbé kínosnak fogod érezni.
 
5. Törekedj arra, hogy megjegyezd a neveket
Vannak emberek, akik rosszul jegyzik meg a neveket, és vannak olyanok, akik megjegyzik és a nevükön szólítanak minket már rögtön az elején. Mi persze inkább az utóbbit részesítjük előnyben! Az emberek nevének ismerete az első jele annak, hogy valaki odafigyel arra, amit mondasz, és hogy emlékszik rád. Ezáltal könnyen szimpatikussá és népszerűvé válsz a veled találkozók körében.
 
6. Figyeld meg, hogy ki kivel nevet
Ha egy társaságban vagy, és tudni szeretnéd, hogy ki kihez áll közel, próbáld meg megfigyelni, hogy kivel nevetnek. A kulcs az, hogy figyeld meg, kit néznek először, amikor nevetnek, mert valószínűleg jobban vonzódnak ahhoz a személyhez, és vele érzik magukat a legjobban.
 
7. A választási lehetőségek csökkentése, ha nem tudsz választani.
Bár jobbnak tűnhet, ha korlátlanul választhatsz, az igazság az, hogy ez is megnehezítheti a döntést. Ahhoz, hogy jobb döntéshozóvá válj, próbáld meg a választási lehetőségeidet maximum 4-re csökkenteni. Ez lehetővé teszi, hogy minden lehetőséget alaposan megfontolj, és megbizonyosodj arról, hogy a helyes döntést hoztad.
 
8. Egy apró szívességet kérni valakitől
Segíteni az embereknek és szívességet tenni másoknak jó dolog, de ha azt szeretnéd, hogy valaki azonnal megkedveljen, próbálj meg egy apró szívességet kérni tőle. Ezzel azt mutatod, hogy eléggé megbízol bennük és értékeled őket, ami viszont jó érzéssel tölti el őket, mert segítettek neked.
 
9. Keresztezd a karjaidat és a lábaidat
Ezt 2 célra is használhatod. Először is, ha meg akarod akadályozni, hogy valaki közeledjen hozzád, tartsd keresztbe a karjaidat és a lábaidat, hogy akadályt képezz közted és az illető között. Ha megközelíthetőnek és az ötletekre nyitottnak akarsz tűnni, vedd le a karjaidat és a lábaidat, hogy barátságos hangulatot sugározz.
 
10. A kézmelegítés a kézfogás érdekében
A jó kézfogás egyik tulajdonsága a meleg kéz, hiszen barátságos hangulatot mutat, míg a hideg kézfogás bizalmatlanságot sugározhat. Ezért jobb ha felmelegíted a kezed mielőtt kézfogásba kezdenél.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn