16 Nyelven Beszélt Lomb Kató! 10 Tanácsot Adott a Sikeres Nyelvtanuláshoz!

Lomb Kató egy igazán kiemelkedő nő volt, végzettsége szerint vegyész, aki több nyelven is beszélt – írja a mindsetpszichologia. hu. Szinkrontolmácsként dolgozott, folyékonyan beszélt 8 nyelven, de mint fogalmazott, összesen 16 nyelvvel keresett pénzt.

Lomb a világ egyik legismertebb magyar tolmácsnője volt. Ő volt az első, aki szimultán tolmácsolt. 16 nyelven beszélt, melyek egy részét autodidakta módon tanulta meg. 4 nyelven felkészülés nélkül tolmácsolt. Tolmácsként 40 országban dolgozott. Az ő legjobb nyelvtanulási tippjeit hoztam el nektek…

1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel – ha többre nem jut idő, minimum egy tízperces monológ erejéig. A reggeli órák különösen értékesek e szempontból: ki korán kel, szókincset lel.
2. Ha tanulási kedved túl hamar ellankad, ne ”forszírozd”, de ne is hagyd abba a tanulást. Vedd elő valamilyen formáját: olvasás helyett rádióhallgatást, leckeírás helyett szótárolvasást stb.
3. Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.
4. Soron kívül írj és vágj be minden olyan részmondatot, amelyet mint ”előregyártott elemet” tudsz a beszélgetés során használni.

5. Szem előtt elvillanó reklámszöveget, kapuszámot, fül mellett elsuhanó beszélgetést még a fáradt agynak is pihenés gyorsan, ”kapásból” önmagának lefordítani.
6. Betanulni viszont csupán azt szabad, amit a tanár kijavított. Saját lektorálatlan írásaidat ne olvasgasd, nehogy a hiba beléd gyökerezzék. Ha egyedül tanulsz, a megtanulandó egység csak akkora legyen, amekkora kizárja a hiba lehetőségét.
7. A speciális nyelvi fordulatokat egyfolytában egyes szám 1. személyre alakítva jegyzed meg. Például ”I am only pulling your leg = csak ugratlak. ”
8. Az idegen nyelv: vár. Célszerű minden irányból egyszerre ostromolni: újság és rádió, szinkronizálatlan film és szakértekezés, tankönyv és a szomszédok vendége felől.
9. Ne riasszon vissza a megszólalástól, hogy esetleg hibázol, de kérd meg a partneredet, hogy javítsa ki a hibáidat. És főleg ne sértődj meg ha, – ami nem valószínű – ezt meg is teszi.
10. Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szídd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat, vagy ezt a könyvet, mint tenmagadat.

lotuszcafe
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn