51 Pszichológiai Bölcsesség, Ami Megváltoztatja a Világról Kialakult Képed

Ez az 51 pszichológiai bölcsesség mélyen elgondolkodtat…

1. A büszke ember stagnálásra van ítélve.
2. Büszke vagyok arra, hogy egy évvel ezelőtt világrekordot állítottam fel. De meg tudom csinálni ma? A büszkeség egyfolytában a múltba vezet, különösen a nemzeti büszkeségre igaz ez, amikor őseinkre vagyunk büszkék.
3. Ha az ember elfoglalt, nincs energiája, hogy büszke legyen. A büszkeség a tétlenség jele. Ha elfoglalt vagy, nincs időd büszkének lenni.
4. A boldogság nem a körülményektől függ, hanem a mentális (érzelmi) állapottól.

5. A tömegben a bolond jobban érzi magát.
6. Az álmokban gyakorta több a valóság, mint a valóságban. Sőt, talán ki lehet jelenteni, hogy a valóság csupán az álmokban létezik.
7. Nem álmodozom arról, hogy az opera énekese legyek, mivel nincs hangom és fülem a zenéhez. De nem szabad felhagyni egy álmunkkal sem, hanem meg kell próbálnunk őket beteljesíteni.
8. Ha kedvesebbé szeretnél válni, érj el sikert.
9. A valódi siker a személyes és szakmai növekedés. Meg kell keresni az ehhez vezető utat, vagyis vigyázni kell a lélekre. Úgy, ahogy Jézus Krisztus mondta: „…és a többi be fog következni magától”. A társadalombéli gazdagság és elismertség ennek következménye, de ez csak később jöhet el.

10. A rossz érzelmek pszichológiai megfázások, amelyek az érzékenység fokozódásával vagy a megfelelő ingerre való immunitással is végződhetnek. Minden attól függ, hogyan fog a beteg viselkedni a betegség alatt.
11. Ne félj a bánattól.
12. A depresszió igazából a rossz érzelmek királynője, amely kényszerít, hogy rá gondoljunk. Minden út felé vezet. Lehet irgalmas, és látogatása után egy ember viharos érzelmi helyzetbe kerülhet, de gyakorta, ha rosszul szólnak hozzá, halálra ítéli az embert.
13. A beosztottat nem kell tanítani, esélyt kell adni neki.
14. Gondolkodj el azon, hogy gondolkozol-e egyáltalán, vagy csupán a többiek gondolatait ismételgeted.

15. Mindenekelőtt az emberek irigykednek a személyes erényekre, mert azokat ellopni vagy magukévá tenni még elméletileg nincs semmi esély. A sikereket csupán munkával lehet elérni. (A. Schopenhauer nyomán).
16. Ha megtanulod elviselni a szomszédjaidat, könnyebb lesz elviselni önmagadat.
17. Sokan félnek a növekedéstől. Végülis, a villám a legmagasabb fába csap bele. Lélegzetelállító magasságban lévőtől senki sem kérhet tanácsot. Senki sem terhelheti át a felelősséget önmagáról.
18. Egy ember minél inkább külsőleg szeretne többnek látszani, annál mélyebben felhalmozódik benne, és ki akar törni belőle a negatív.
19. Házasodj össze egyvalakivel, és töltsed fel a saját inspirációiddal, és ő ezután rengeteg új ötletet szül neked, amelyek mindegyike különbözik, de bizonyos mértékig hasonló lesz mind az anyjához, mind az apjához. De ezek mind a ti gyermekeitek lesznek.

20. A pesszimisták élő koporsók. Ne támasszuk fel őket.
21. Sokan harcolnak idegen ellenségekkel, de a sajátjukról megfeledkeznek. Hiszen az bennünk van.
22. Számos bátor ember van, de lélekben és nem tettekben.
23. Ha akarod, azt jelenti, hogy kell.
24. Ha azt szeretnéd, hogy minimum néha érezz boldogságot, soha ne várj senkitől semmit, vagy bármi jót.

25. A szenvedés nem a seb mélységétől függ, hanem attól, hogy az ember hogyan szenved.
26. Minden, amire rengeteg ember gondol, gyanússá válik.
27. Az őszinte nem veszi észre, hogy őszinte, és ezért nem büszkélkedhet ezzel.
28. Ha meg szeretnéd őrizni a magad jóságát, ne értékeljed a többiek véleményét, ahogy a szomszédok értékelik.
29. Ha jó véleménnyel vagy magadról, miért is lenne szükséged valakire, aki jól vélekedik rólad?

30. Valaki más véleménye akkor fontos, ha nincs sajátunk, még akkor is, ha az nem is ránk vonatkozik.
31. Ne osztogass tanácsot a főnöködnek, ő maga is tudja, mit kell csinálnia.
32. Ne próbáljad meg rávenni a főnöködet olyanra, amivel a munkatársaidat irányítani lehet, ehelyett irányítsad a főnök figyelmét arra, amivel a feladatot meg lehet oldani.
33. Isten rabszolgái vagyunk, de nem rabszolgák rabjai.
34. Minden, amit tudsz, nagyszerű. De szereztél-e neved magadnak? Nem vásárolhatsz nevet pénzért. Vannak, akik a név kedvéért minden gazdagságról lemondanak, de még ennek ellenére se szerezhetik meg, főleg a dicsőséges nevet. (Nem emlékszem, ki mondta).

35. Egy ember számára a lényeg nem egy tárgy, hanem az, hogy azt a tárgyat képes-e alkalmazni is.
36. Sűrűn a lakásokban megszámlálhatatlan használaton kívüli kincs fekszik. Erre jó példa a polcon található könyveink sokasága. Az, hogy a saját számítógépünk képességéből mindössze 2%-ot használunk ki, nem jelenti azt, hogy sokszor nem használjuk ennek csupán a töredékét.
37. Az olvasás szinte haszontalan tevékenység, ha az olvasás során az embernek nincs saját gondolata.
38. Ha nem tartjuk be a természet törvényeit, akkor jobb, ha nem is ismerjük azokat. Ez esetben nem csupán utána fogsz mindenért megfizetni, de előtte is.
39. Félni kell a természet törvényeinek megsértéséről. De csak ettől kell tartani, a többit pusztán ismerni kell.

40. A szeretettel egyfolytában együtt jár a szeretettől való félelem is. De ez nem a büntetés félelme, hanem az attól való félelem, hogy nem felelünk meg a szeretetünk tárgyának. Ez javulásra késztet minden embert.
41. Szeress, amennyire csak tőled telik, de rendszeresen növeljed ezt a képességedet.
42. Ha az egyszerű emberek vétkeznek, az nem fenyegeti a középületet, de ha a vezetők, akkor az egész épület megsemmisülése fenyeget.
43. A szerencsétlenséget hálával kezeljük, akárcsak a jót, amit kaptunk.
44. Amíg tanulsz, fiatal vagy, legalábbis fiatalnak érzed magad.

45. Vegyünk részt az ifjúság dolgaiban, és fiatalnak fogjuk érezni magunkat.
46. A lelkünk fejlődéséért felelős munka egyfolytában önmagunknak végzett munkának felel meg.
47. Csináld végig a dolgokat. Az egyik elkezdi, a másik pedig befejezi, de csupán azt jegyzik meg, aki befejezte.
48. A gyökerek és a törzs saját maga, az ágak a kommunikációs eszközei. Ahogy nő a fa, az alsó ágakat eldobja a törzs. Pont ezért a lelkileg felnőtt személy számára érdektelenné válik a szellemileg elmaradottakkal való kommunikáció. Kénytelen ehhez lehajolni. Ahogy növekszik, el kell utasítania a kommunikációt a visszamaradottakkal. Aki ezt nem teszi meg, annak ez a régi ismerőse visszafogja a fejlődését. Az elmaradottnak kell felfelé törekednie. Mellesleg, lehajolni nehezebb, mint felfelé nyújtózkodni.
49. Néhányan csupán azért nem vétkeznek, mert nincs rá lehetőségük. Nem váltak főnökké.
50. Akkor is bűnbánatot kell mutatni, ha saját maga ellen vétkezett valaki.

51. De ne feledjük, ha gyakori a bűnbánat, mint egy általánosan használható gyógyszer, már nem működik. Mint a gyermekeink, akik megszokták, hogy bocsánatot kell kérniük, és azután azonnal el is követnek valamit.

ketkes
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn