6 ősi japán gyakorlat, a hosszú és teljes élethez

Japán a világ összes országa között az első helyen áll a várható élettartam tekintetében. Ha Svájcban az átlagos élettartam körülbelül 83,4 év, akkor Japánban 84,3 év. A lényeg azonban nem csak az, hogy sokáig éljünk, hanem az is, hogy boldogan és egészségesen éljünk.
 
Csodálattal tekinthetünk a japán emberekre azért, ahogyan nyugdíjas koruk után is élvezik az életet, és találtunk néhány titkot, amit a test fiatalon tartására használnak.
 
1. Minél kisebb, annál jobb.
A japánok hisznek abban, hogy a kisebb adagok lassabb evésre sarkallnak. Ez az, amit valójában jobban meg kell értened. Egy nagy tányér és nagy falatok helyett részesítsd előnyben a sok kis tányért kis falatokkal. Ez segíthet abban, hogy ne edd túl magad, és ennek következtében megőrizd az egészséges testsúlyodat.
 
2. Addig egyél amíg 80%-ban tele nem leszel.
A túl gyors evés nem ajánlott, mert az evés megkezdésétől számítva körülbelül 20 percbe telik, mire az agyad elküldi a jóllakottság jeleit. A japánok ismerik ezt a tényt, és egy egyszerű szabályt alkalmaznak: csak addig egyél, amíg 80%-ban tele nem vagy. A maradék ételt nem kell kidobni, csak tedd a hűtőbe.
 
3. Egy teáskanálnyi olaj és 0,9 gramm só
Nagano Japán egyik legegészségesebb régiója. Az átlag élettartam ott körülbelül 80-87 év. Minden nap minimum 0.9 gram sót és egy teáskanálnyi étolajat elfogyasztanak .
 
4. Inkább a sétát részesítik előnyben a testmozgással szemben.
Igen, köztudott, hogy a japánok szeretnek egész életükben aktívak maradni. Az egyik kedvenc sportjuk a séta. Közben még beszélgetni is tudnak, így ez a haszon és az élvezet kombinációja: „Sétálsz, beszélgetsz, mozogsz, és ez segít a közösségi érzés kialakításában”.
 
5. Tofu
A tofu szintén megkülönböztető jegye a japán étrendnek. Nem csak vegán, de rugalmasan tartja a bőrödet, amitől fiatalabbnak tűnsz. Ráadásul a tofu segít az egészséges testsúly fenntartásában (ha nem esszük túl magunkat más típusú ételekkel).
 
6. Gőzfürdő és zuhanyzás
A gőzfürdőzés rituáléja nemcsak pihentető, de jót tesz az egészségünknek is. Még egy dolog – használjunk olyan illóolajokat, amelyek segítenek a bőrnek. Vigyázzunk, hogy ne maradjunk sokáig, különben túlmelegedhetünk. A tökéletes szauna hőmérséklet legjobb mutatója a saját testünk, ezért mindenekelőtt kellemesnek kell lennie a gőzfürdőnek.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn