A 7 leggyakoribb rémálom és a jelentésük – te melyiket látod legsűrűbben?

A rémálmoknak különböző formái és alakjai vannak, amelyeknek nagyon különböző témáik, összefüggéseik, érzésük és változó élénkségük van. Rémálmaid meglepő módon próbálhatnak utalni valamire, amiről már régóta nem veszel tudomást.
A rémálmok jelentésének elemzése nem túl nehéz, ha ismered a legfontosabb témákat, és összeveted őket az aktuális életed eseményeivel. Nézzük a leggyakoribb rémálomtípusokat …

1. Vízbefulladás:
Gyakran előfordulhat, hogy valamilyen mély víztestbe fulladsz; lehet, hogy magadtól csúszol egyre mélyebbre a víz mélyébe, vagy lehet, hogy valaki erővel próbál benne tartani a vízben, miközben te küzdesz, hogy kijuss belőle.

A fulladásos rémálmok jellemzően akkor jelentkeznek, amikor az ember érzelmileg megterhelő életszakaszon megy keresztül. Akinek vízbefulladással kapcsolatos rémálmai vannak, annak lehet, hogy elfojtott vagy rosszul szabályozott érzelmei vannak – a munkával, karrierrel, kortárs kapcsolatokkal, családdal vagy barátokkal kapcsolatban -, amelyekkel foglalkozni kell és fel kell oldani őket.
Ezek azok a gondolatok vagy érzések, amelyeket fel kell dolgozni és meg kell hallgatni a tudatos életben.

2. Csapdába esés:
A csapdába esés rémálomtémája többféle formában is előfordulhat – vagy csapdába estél egy olyan helyen, ahonnan a menekülés esélye csekély, vagy olyan helyen ragadtál, ahonnan a menekülés lehetséges egy kis erőfeszítéssel a részedről.

A csapdába esés általában azt jelenti, hogy konfliktushelyzettel nézel szembe az életedben. Szó szerint azt jelenti, hogy csapdában érzed magad egy olyan élethelyzetben, amelyből a menekülés egyre nehezebb, mert képtelen vagy feldolgozni a menekülés eszközeit, vagy a csapdába esett helyzetet egyszerre megközelíthetőnek és elkerülhetőnek találod, és ebből adódik a konfliktus.

Kérdezd meg magadtól, hogy megfeleltél-e valaminek, amit valóban nem akarsz folytatni?
A legmélyebb vágyaiddal szemben cselekszel?
Az, hogy fizikailag csapdában látod magad, tükrözheti a valós életben való “megrekedtséget”. Ez lehet az életed különböző területein – szakmai vagy magánéleti. Lehet, hogy csapdába estél egy bántalmazó kapcsolatban, vagy pénzügyi adósságokba, lemaradásban vagy az egyetemi tanulmányok terén, vagy megrekedtél a munkahelyeden, ahol nincs jele az előrelépésnek.

3. Zuhanás:
Ez jellemzően az egyik leggyakoribb rémálom. Akár fáról, akár felhőkarcolóról, szikláról, teraszról, égből vagy bárhonnan zuhansz le, a zuhanásos rémálmok stresszt és szorongást jeleznek. Emellett fizikai fáradtsággal és kiégéssel is összefüggésbe hozható.

Amikor a test egy hosszú, rendkívül fárasztó nap után ágynak esik, egyre nagyobb az esélye annak, hogy zuhanó rémálmaid lesznek.
A korlátaidat meghaladóan túlórázol?
Megfelelően hidratálod és jól kipihened magad?

4. Ha meglőnek álmodban:
A rémálmoknak, amelyekben meglőttek, különböző összefüggései lehetnek attól függően, hogy mit éltél át.
Bár az értelmezések mindig pontosabbak, ha a kontextust is figyelembe vesszük, de általánosságban elmondható, hogy a lövés azt jelenti, hogy valamilyen konfrontációt kerülsz el. Ez lehet egy barátoddal, a szüleiddel, a kollégáiddal, a partnereddel, a szomszédoddal vagy akár önmagaddal is.

Jelezhet egy bűntudatot kiváltó gondolatot, amit esetleg megpróbálsz elnyomni.
Képtelen vagy megbocsátani magadnak valamiért, amit tettél?

5. Ha valaki üldöz téged:
Az ilyen rémálmok témája lehet az, hogy idegenek, egy hatósági személy, árnyékfigurák vagy saját magad üldöznek.

Minden egyes kontextusnak más-más jelentése van, de általános szinten azt jelenti, hogy egy nem kívánt és nem kívánatos gondolat elől menekülsz, különösen azzal a személlyel kapcsolatban, akit üldözni látsz. Ha a téged üldöző személy egy árnyékfigura, akkor valamilyen múltbeli élmény miatt szorongsz, vagy egy befejezetlen feladatot kerülnél el.
Ha a téged üldöző személy egy idegen vagy egy ismeretlen emberi alak, akkor aggódhatsz és bizonytalan lehetsz a közeljövőddel kapcsolatban.


6. Néma sikoly:
Előfordulhat, hogy olyan rémálmod van, amelyben az egyetlen kép, ami előtted van, az az, hogy megpróbálsz sikoltva kétségbeesetten kifejezni valamit, de hiába. Egyetlen hang sem jön ki a szádon, és élénken érezheted a frusztrációt és a tehetetlenséget, ami azzal jár, hogy képtelen vagy akár egyetlen szót is kimondani.

A néma sikolyok azt jelenthetik, hogy olyan információkat tartogatsz magadban, amelyeket szeretnél valakinek kiadni, de nem tudsz, mert úgy érzed, hogy nem hallják meg.
Ez azt is jelentheti, hogy egy frusztráló helyzetben ragadtál, de képtelen vagy bármit is tenni ellene. Tehetetlennek és reménytelennek érzed magad.

7. Fontos események kihagyása:
Az életed fontos eseményeinek, például egy állásinterjúnak, egy fontos vizsgának, egy társadalmi eseménynek az álmaidban való kihagyása nagyon gyakori témája a rémálmoknak. Az ilyen típusú álmok tehetetlen, szorongó, megalázott és csalódott érzést hagynak benned.
Hasonlóképpen, ébrenlétedben is csalódást okozol magadnak azzal, hogy nem tudsz megfelelni a saját elvárásaidnak?

A legtöbb ilyen álom ugyanis akkor fordul elő, amikor az ember nem tud megfelelni a saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet egy életre szóló vagy közeli céllal kapcsolatos, de ha ismételten csalódást okozol magadnak azzal, hogy nem vagy képes elérni a céljaidat, akkor egyre több ilyen álmod lehet.

Kérdezd meg magadtól: “Reálisak-e a céljaim és elvárásaim?”. “Elérhetők-e?”
Gondolkodj el a választott céljaidon és azok kontrasztján a valós lehetőségeiddel.

Gyakran azt hisszük, hogy ezeknek a rémálmoknak valamilyen paranormális jelzései vannak, ami egyáltalán nem így van, még ha szeretnénk is így hinni. A rémálmok, akárcsak az álmok, a tudatalattinkban gyökereznek, és pszichológiai okok váltják ki őket.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn