A Céklalé Meglepő Pozitív Hatásai: A Legtöbbet Nem is Gondolnád!

A cékla és céklalé folyamatos fogyasztása számos előnnyel jár. Ezekről olvashatsz a továbbiakban…

NÖVELI AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET
Az állóképesség javítása ugyancsak a nitráttartalomnak köszönhető. A folyamatos céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során biciklistákon tesztelték a céklalé hatásait és a következőket találták: azok a sportolók, akik naponta 4 dl céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a 10km-es távot, szemben azokkal a társaikkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak céklalevet.

SEGÍTHET DEMENCIA ESETÉN
A céklalé hatóanyagai javítják az agyi vérkeringést, így az agyszövetekbe több oxigén jut. Ezzel késleltethető a demencia kialakulása, illetve lassítható, ha már kialakult. A már kialakult demenciát visszafordítani nem lehet, a legtöbb, amit tehetünk, az a tünetek késleltetése vagy enyhítése.

JÓ HATÁSSAL VAN A SZÍVRE
Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással van a szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya sűrűn okoz szédülést, valamint szívritmuszavarokat. Kálium hiányában a szív nem képes a tökéletes összehúzódásra, így nem tud elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. A cékla vagy céklalé folyamatos fogyasztásával támogathatjuk szívünk működését, szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén érdemes naponta 1-2dl céklalé elfogyasztása.

VITAMINOK A CÉKLÁBAN
A céklalé nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.

TÁMOGATJA A VÉRNYOMÁSCSÖKKENTÉST
A céklalé hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, és segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Egy kutatás rámutatott arra, hogy naponta 2-2, 5 dl céklalé elfogyasztása mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékeket csökkenti. A céklában található nitrátok szervezetünkben nitrogén-monoxiddá alakulnak, ez pedig tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

ceklale.hu
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn