A csontleves titkai, amit csak az őseink ismertek

Nagyanyáink és nagyapáink korában természetes volt, hogy különböző ételekkel, főleg levesekkel javítottak a fizikai és szellemi állapotukon. Mára ez a természetes módszer kissé feledésbe merült, valószínűleg annak köszönhetően, hogy az egészségügyi boltokban egész arzenált találunk a szabadon kiváltható pirulákból.

Szinte mindenre ott a gyors megoldás. Ha csak a fájdalomcsillapítókat nézzük, külön tabletta kapható fejfájásra, másik a hátfájásra, hasfájásra a harmadik. Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha a nehéz napok alatt fejfájás is jelentkezik, és közben meghúzza szegény háziasszony hátát a nehéz bevásárlószatyor? Szedjen egyszerre háromfélét? ) A gyomorra, emésztésre való ipari termékekről is hosszú listát lehetne írni.

Mit tudtak őseink? Mitől javítják állapotunkat a levesek?

Ha gyógylevest emlegetnek, általában a csontleves (vagy húsleves) jut eszünkbe elsőként. A valódi csontleves nem egyenlő a kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A csontlevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, pont hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb értékes anyag az alapanyagokból.

Egyik fontos erőssége a csontlevesnek, hogy az összetevők olcsón beszerezhetők. A hentesnél általában a csont, a húsos csont az egyik legolcsóbb termék. Fontos, hogy friss legyen, és ha megtehetjük, válasszuk a legeltetett, természetes körülmények között tartok állatok csontját, ahogyan a belekerülő zöldségeket is lehetőleg őstermelőtől, biogazdálkodásból vegyük.

A leves jótékony hatásai

A zöldségekből sok tápanyag, vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek a relatív alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül megmaradnak. Minél több ide illő zöldséget használunk, annál jobb lesz a levesünk. A hagyma, fokhagyma, petrezselyem, sárgarépa, zeller nem hiányozhat belőle.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt magnézium, kalcium, foszfor, kálium oldódik ki. Ezen kívül kollagén, zselatin is bőven kerül a levesbe a csontokból, porcokból, ahogyan hyaluronsav, glukozamin- és kondroitin-szulfát is.

A csontlevesek fajtáit a világ minden táján ismeri a népi hagyomány, ezért a hetvenes évek óta kutatják, hogy valóban rendelkeznek-e különleges hatással. Arra a megállapításra jutottak, hogy a csontleves enyhíti az influenza és a megfázás okozta gondokat, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja. Azt nem sikerült megállapítani, hogy melyik hozzávalónak – csontok, zöldségek, fűszerek – köszönhetőek a bizonyított hatások.

A csontlevesek az általános regeneráló hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják. Ezen kívül a kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körömnek is jót tesz. A magas zselatintartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat. A levesben található glicerin a máj méregtelenítését segíti. A leves fogyasztása növeli a jóllakottság érzését alacsony energiabevitel mellett, ezért diéta vagy fogyókúra esetén is előnyös a fogyasztása.

hiszed. com
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn