A kacsazsír az állati zsiradékok királya, ez a legegészségesebb mind közül

A kacsa- és libazsír a legegészségesebb hús alapanyagok közé sorolható.

Napi energiabevitelünk 15-30 százaléka zsírfélékből származik. A zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, de az elfogyasztott zsírfélék fajtája, minősége és mennyisége jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat.

Telített zsírok
Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír. A telített zsír fő jellemzője, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Telített zsírnak minősül a tejtermékekben, a húsban, a tojásban található zsír. De növényi zsírok is lehetnek telítettek, mint például a kókuszzsír. A telített zsírok energiát adnak, de nem védenek meg a savak ellen, így a fogyáshoz nem járulnak hozzá- írja az Egészségtér.

Egyszeresen telítetlen zsírok
Az egyszeresen telítetlen zsírok remek energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Ide sorolható az olivaolaj, a csonthéjas magvak, a kacsa- és a libazsír. Az egyszeresen telítetlen zsír a legjobb választás a főzéshez, mivel hevítéskor nem alakul át transzzsírrá.

Többszörösen telítetlen zsírok
Többszörösen telítetlen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő, és szobahőmérsékleten folyékonyak.

Transzzsírok
A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék. Készítésénél a növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják.
Táplálkozási szempontból a telítetlen zsírok élettani következményei általában kedvezőek.

MILYEN JÓTÉKONY HATÁSAI VANNAK A LIBA- ÉS KACSAZSÍRNAK?
A kacsazsír 35, 7% telített zsír, 50, 5% monó-telítetlen (magas linolsavtartalmú) és 13, 7% többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz (amelyek omega-6 és omega-3 illóolajokat tartalmaznak). Ha összehasonlítjuk az olivaolajjal, a 75% egyszeresen telítetlen zsír (főként olajsav), 13% telített zsír és 10% Omega-6 linolsav és 2% Omega-3 linolsav. Összességében elmondható, hogy a kacsa- és libazsír inkább olívaolajhoz hasonlít, mint vajhoz vagy más állati eredetű zsiradékhoz.

A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését, valamint fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, ezáltal segít az erős csontozat fenntartásában.
A liba- és kacsazsír csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal jótékony hatással van a a szív- és érrendszerre.

Egyes fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen kulcsfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk fölösleges kilóinktól. A fogyáshoz zsírra is szükségünk van.

A kacsazsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.


ALAPELV, AMIT ÉRDEMES BETARTANUNK

Dr. Légrády Péter “Tojás-táplálkozás-egészség” című könyvében többek között a helyes táplálkozás alapelveiről ír. Mint megfogalmazza, a tökéletes emésztéshez epe kell, a jó epeműködéshez pedig zsír. Az epehólyag naponta kétszer ürül: reggel és kora délután, pont ezért reggelire zsírosat kell enni. Ebédelni 2-3 óra magasságában a legcélszerűbb, és úgy, hogy az ebédben is legyen elég zsiradék. A gyomor megfelelő működéséhez azonban savanyúságra van szükség, ergó mind a reggelihez, mind az ebédhez ajánlott a savanyúság vagy citromos víz fogyasztása (napi 3-4 dl).

Az általános alapelv a régi bölcsesség: reggelizz úgy, mint a király, ebédelj úgy, mint a polgár, és vacsorázz úgy, mint a koldus. Miután este már nem ürül epe, ezért vacsorára zsírmentes ételek javasoltak, ha pedig valaki fogyni szeretne, akkor a vacsora teljes elhagyását.

A sokrétű étrendet mindentől függetlenül tartsuk szem előtt, hiszen bár elmondhatjuk, hogy a kacsazsír az állati zsírok közül a legegészségesebb, de ne felejtsük, telített zsírokat is tartalmaz.

Megosztásokat köszönöm

hiszed. com sokszinuvidek
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn