Ősi indián főzet tartja lázban a tudósokat, a különleges növény miatt élnek ilyen sokáig erőben és egészségben az ott lévő törzsek?

A Mexikó és Argentína közötti esőerdők ősi fájában, a La pacho-ban található vegyületek, enzimek sok komoly testi problémával képesek szembeszállni

A tudomány manapság próbálja megfejteni azt az ősi növényt, melyek egykor a mára letűnt kultúrák előszeretettel alkalmaztak.
Sokak szerint ugyanis ebben rejlik a kulcsa annak, hogy ezek a kultúrák mindvégig egészségesek és fittek maradtak.

Kutatások igazolják, hogy ezen elszigetelt népek körében az élethossz nagyságrendekkel magasabb is volt, mint máshol a Földön.
Az inkák és a dél-amerikai indiánok évszázadokig fogyasztották a fa kérgének főzetét, gyakorlatilag mindenféle bajra hatékonynak tartották a növényt.

A tea készítéséhez az idősebb (40 éves) fák külső kérge alatti részt “szüretelik”, ebben találhatók ugyanis az hasznos hatóanyagok.
A kutatók az elmúlt években azon dolgoztak, hogy rájöjjenek, minek köszönheti a speciális “erejét” a lapacho.

Sok tudományosan bizonyított egészségügyi hatást tártak fel:
Az indiánok leginkább hasi gondokra, gyulladásokra és belső problémára alkalmazták jó eredménnyel a kéreg főzetét. Napjainkban szintén ezekre a panaszokra ajánlják, továbbá hasznos lehet az asztmások számára, megfázásra, influenzára.

Egy többhetes teakúra a lehangoltságon, depressziós tüneteken is enyhíteni tud, mert harmonizáló, kiegyensúlyozó hatással van az idegrendszerre.
A vérkép javulásában is szerepet játszik, mivel magas ásványianyag- és nyomelemtartalommal bír.

A salaktalanításban szinte nélkülözhetetlen.
Kúraszerűen alkalmazva, helyes étkezés mellett hatékonyan segít üríteni a nehézfémeket, segíti a máj méregtelenedését, javítja a vizelet kiválasztását.
A nyirokkeringés által történő salaktalanítást is támogatja. Az előbbi tulajdonságai miatt a fogyást is hatékonyan segíti. Vér- és bőrtisztító hatású.

A fa belső, vörösesbarna kérgét évente egyszer vagy kétszer szüretelik, ezután ezeket a darabkákat apróra reszelik – ebből készül a főzet. A hántolás után a fa kérge regenerálódik, így nem szenved maradandó károsodást.

Itthon is lehet kapni a kérgét, tea formájában bizonyos helyeken.
Egy liter tea készítéséhez a vizet forraljuk fel. Tegyünk bele 2 evőkanál lapachokérget, ezután főzzük lefedve 5 percig. A tűzről levéve hagyjuk állni még 15 percig, fogyaszthatjuk. A tea kellemes ízű, önmagában is élvezetes, nem érdemes és nem is ajánlott ízesíteni.

Összetevői közt található kalcium, kálium és vas, de ezeken kívül is sok ásványi anyagot tartalmaz, mint például szelént, cinket, mangánt, jódot és foszfort.

Hatóanyagai közül fontos megemlíteni a kumarint és izokumarint, illetve a chinonokat (alkaloidák). Ezen összetevők szinergikusan hatnak, vagyis külön-külön nem sokat használnának, ám így együttesen erősítik egymás hatását.
Ebben rejlik a lapacho nagyfokú ereje.
A chinonok intenzív immunstimuláló hatásúak, már kis mértékben is segítik a fehérvérsejtek “tisztító” feladatát.

blogmania, erdekescikkek
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn