A sós vizes gargalizálás pozitív hatásai

Egy napjainkban megjelent tanulmány szerint kiderült, hogy a sós vizes gargarizálás több pozitív dolgot is tartalmaz, mint azt gondolnánk. 400 önkéntesen végeztek el kísérletet mi történik, ha naponta alkalmazzuk a sós vizes öblögetést.
Az biztosan kiderült, hogy az influenza és a megfázás tüneteit hihetetlen módon enyhítette. Két csoportra osztották a 400 embert, akik közül az egyik csoport napi 3 alkalommal gargarizált a másik csoporttal szemben, náluk 40 %-kal csökkent a felső légúti és más egyéb fertőzések száma.

Néhány más, 2005-ben végzett tanulmány is alátámasztotta már a sós vizes öblögetés előnyeit. Íme az 4 leggyakrabban tapasztalt hatás:

1. Csökkenti a fájdalmat a torokban
Dr. Philip T. Hagen azt állítja, hogy a sós víz csökkenti a torokfájást, segít megszüntetni a fölösleges nyálkát és helyreállítani a gyulladt szöveteket. Eltávolítja a baktériumokat, allergéneket és a gombát, amelyek a torokra tapadnak. 1/4 vagy 1/2 teáskanál sót 8 dl langyos vízbe oldjunk fel és gargarizáljunk vele naponta többször.

2. Fogfájás
A só képes feloldani a baktériumokat és más kórokozókat, amelyek a fogfájást okozzák. A fogfájás ideiglenes megszüntetéséhez (amíg nem keressük fel az orvost) 1 evőkanál sót és 1 evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel 500 ml langyos folyadékban.

3. Kellemetlen lehelet ellen
A só képes felvenni a harcot olyan fertőzésekkel szemben, amelyek a rossz leheletért felelősek. Ezzel egy saját, filléres szájvizet is elkészíthetünk magunknak. 1/4 teáskanál sót 2 dl vízzel oldjunk fel, adjunk hozzá pár csepp menta olajat és kész is a szájvíz.

4. Orrdugulás
1/2 teáskanál sót egy pohár vízzel keverjünk össze, csepegtessünk belőle egy keveset az orrunkba, körülbelül 2-3 cseppet. Fújjuk ki az orrunkat alaposan, meglátjuk hogy mennyire könnyedén lélegzünk ezután.

erdekescikkek
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn