Amit a teafaolajról senki nem mond el neked

Valószínűleg már hallottál a teafaolajról. A bőrápolás népszerű összetevője, amely leginkább a bőrjavító képességeiről ismert. Meglepő lehet, hogy ennek a természetes fertőtlenítőnek az előnyei messze túlmutatnak az általános pattanásellenes erőkön. 
 
Akár az életed minden területén áttérsz a természetesebb összetevők használatára, akár hallottál már valakit ennek az illóolajnak a varázserejéről beszélni, a teafaolaj kiváló fegyver a wellness-arzenálod részeként.
 
Mi a teafaolaj?
A népszerű illóolaj, a teafaolaj Ausztráliában, a teafák leveleinek természetes maradékának kivonásával készül. Az Ausztráliában őshonos mirtuszfélék családjába tartozó fa James Cook kapitánytól kapta a nevét, aki észrevette, hogy az őslakosok a fa leveleiből teát készítenek. (A szerkesztő megjegyzése: a teafaolajat nem tanácsos lenyelni, mérgező lehet).
 
Ezt az illóolajat ma már széles körben exportálják hazáján túlra, és számos felhasználási módja van – ezek közül sok jótékonyan hat a rendszeres bőrápolási rutin részeként (vagy egy otthoni arcápolás részeként), valamint általában véve a személyes egészségünkre. A teafaolaj még természetes fertőtlenítőszerként is használható az otthonunkban – ezt nevezzük sokoldalúnak.
 
A legtöbbször a teafaolaj kis üvegben kapható; az olaj magas koncentrációja miatt a biztonságos és hatékony használathoz hígítani kell. Mindig olvassa el a flakonon található utasításokat.
 
A teafaolaj előnyei
Ez egy különleges illóolaj, amelyet már a penicillin feltalálása előtt is széles körben használtak, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású. A természet egyik legerősebb tisztítószere, évezredek óta számos bennszülött törzs legfontosabb alapanyaga.
 
Természetes és sokoldalú: Biztonságosan használható mindenféle felületen – nemcsak a testén, hanem a háza körül is, mint természetes tisztítószer.
 
Antibakteriális hatású: A teafaolaj olyan vegyületet tartalmaz, amely növeli az egészséges fehérvérsejtek aktivitását, így a szervezet természetes immunitása erősebb és jobban képes felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.
 
Mikor használhatod a teafaolajat szépségápolásra?
A teafaolaj természetes módon erős fertőtlenítőszer, úgy találhatod, hogy számos hétköznapi, mindennapi szükségletre használhatod. Erőteljes tisztító tulajdonságai miatt a teafaolaj nem ajánlott ekcémás vagy más bőrérzékenységben szenvedőknek.
 
Pattanások megelőzésére: A teafaolaj helyi alkalmazása idővel segíthet tisztítani a bőrét. Sokan úgy találják, hogy a teafaolaj használata remekül beépíthető a bőrápolásba a pattanások ellen, mivel segíthet tisztítani a pórusokat és eltávolítani a baktériumokat, amelyek a dudorokat és a bőrpírt okozzák.
 
Kézfertőtlenítés: A nagy mennyiségű vegyszerekkel teli kézfertőtlenítők használata helyett érdemes egy próbát adni a teafaolajnak; megbízható természetes fertőtlenítőszerként működik, amelyet otthon és útközben is használhat.
 
Rovarriasztó: A rovarok nem szeretik a teafaolaj szagát, ezért gyakran elkerülik az illatát (hurrá!). Diffúzionáld a levegőbe, hogy segíts a bogarak kiirtásában otthonodban.
 
Szájvíz: A teafaolaj szájöblítőként is használható, hogy segítsen leküzdeni a rossz leheletet okozó baktériumokat, amelyek a fogszuvasodásban is szerepet játszanak. Bár nem érdemes kizárólag teafaolajat használni a szájápolási rutinban, de remek kiegészítője a meglévő termékeknek. MEGJEGYZÉS: ne nyeld le ezt az oldatot, mivel a teafaolaj káros az emésztésre.
 
Korpásodás megelőzése: A teafaolaj bizonyos esetekben csökkentheti a korpásodást, és a fejbőr jóval kevesebb viszkető fehér pelyhet hagyhat maga után. Adj néhány csepp teafaolajat a hajtípusodnak legmegfelelőbb samponhoz és balzsamhoz, vagy válassz olyan márkát, amely már tartalmazza ezt az illóolajat.   
 
Teafaolaj mellékhatásai
Bár a teafaolaj használata általában meglehetősen biztonságos, néhány embernél előfordulhat néhány helyi mellékhatás, amikor ezt az olajat használja. Ezek közé tartoznak:
 
Bőrirritáció
A teafaolaj csak külsőleges bőrhasználatra, vagy természetes tisztítószerként való használatra alkalmas, és ne feledd hogy használat előtt mindig hígítani kell ezt az illóolajat.
 
Hogyan lehet alkalmazni a teafaolajat?
Mint említettük, ha helyileg használnád, a teafaolajat vízben kell hígítani. Mivel a különböző márkáknak eltérő hígítási szintje lehet, ellenőrizd az üvegén az ajánlott hígítást. Egyes teafaolajok előhígítva érkeznek, ami azt jelenti, hogy azonnal lehet használni őket.
 
A teafaolaj biztonságos antibakteriális szer, ami sokféleképpen használható házilag. A teafaolaj nem veszélyezteti a háziállatokat, és ideális, ha csökkenteni szeretnéd a káros vegyi tisztítószereknek való kitettséged.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn