Absztrakt asszociációs személyiségteszt – neked mi jut eszedbe először?

A tudattalanunkból érkező mondatok, szavak árulják el leginkább valódi személyiségünket. Ott nincs köntörfalazás és szépítés. Az első amire gondolsz habozás, megfontolás nélkül, ez kell most nekünk. Engedd, hogy feltörjenek ezek a szavak, képek, az “előhívó szó” hatására!

Mi kell hozzá?
Papírra, ceruzára ezúttal is szükség van. A csendes szobára és a nyugalomra szintén. Most azonban nem rajzolni kell, hanem írni. Fontos, hogy az adott kérdésekre érkező válaszokon ne sokáig gondolkozz, írd le nyugodtan azokat a hangulatokat, képeket, színeket, szavakat, amelyek elsőre az eszedbe jutnak. Ne félj, rossz válasz nincs.

1. feladat
Írd le egymás alá azt a három állatot, amelyik a legkedvesebb neked. Figyelem, a sorrend fontos! Első helyre azt az állatot írd, amelyiket a legjobban kedveled, és így tovább.

2. feladat
Írd le, mi jut eszedbe az erdőről. Írhatsz csupán szavakat felsorolásszerűen, de kerek mondatokat is. Ahogy jólesik.

3. feladat
Írd le, milyen a tenger. Hasonlóképpen az előző feladathoz, mindegy, hogy megfogalmazott mondatokat, vagy csak szavakat írsz.

4. feladat
Nevezz meg egy forró italt. Írd le, milyennek érzed, milyennek látod ezt az italt. Írd le, szereted-e, és milyen sűrűn fogyasztod, fogyasztanád legszívesebben.

5. feladat
Képzelj el egy fehér falat. Mi jut eszedbe róla? Írd le!

Elemzés

1. ) A három kedvenc állatod
Az első állat, amit megneveztél, azt mutatja, milyennek látnak téged mások, persze természetesen a te tudattalan megítélésed szerint. Pontosabban: úgy gondolod, hogy amilyen tulajdonságokkal rendelkezik az általad elsőként megnevezett állat, olyan tulajdonságokat látnak benned a barátaid.
Ha például elsőnek az oroszlánt írtad, akkor szerinted téged bátornak, erősnek, félelmetesnek, előkelőnek, királyinak, elegánsnak látnak. Ha azonban a nyulat írtad elsőnek, akkor az az érzésed, hogy a nyúl jellemzőivel illetnek téged, vagyis gyávának, fürgének, ugribugrinak tartanak.

Fontos az elemzésben, hogy te mit gondolsz arról az állatról, amit megneveztél. Ha például a nyulat írtad, de a nyúlról eszedbe se jut a gyávaság, csupán a pihepuhaság, a kedvesség, akkor ezeket a tulajdonságokat vedd figyelembe.
Ha a választott állat tulajdonságaival nem vagy megelégedve, (mert például az oroszlán ereje, fölénye taszít téged, és nem elkápráztat), akkor úgy véled, a környezeted nem olyannak lát, amilyennek akarod.

A 2. állat a sorodban azt mutatja, milyen vagy valójában. Megint hangsúlyoznom kell, hogy csak a saját tudattalanod megítélése szerint! Ha például ide a sast írtad, akkor te a sas tulajdonságaival jellemzed magad. Érdemes megfigyelni, hogy az első két állat miben hasonlít, és miben különbözik egymástól, hiszen az megmutatja, hogy a saját magad-, illetve a környezeted által rólad kialakított kép mennyire van összhangban. Ha ez az összhang hiányzik, az önértékelési problémákra utal.
Izgalmas belegondolni, milyen érzéseket kelt benned a 2. állat gondolata. Szeretetreméltó, mint egy kutya? Vérengző, mint a tigris? Ijesztő, mint az orrszarvú? Utálatos, mint a hiéna? Szabad, mint a pillangó? Ugyanezek az érzelmek bukkannak fel benned, amikor önmagadról gondolkozol. Ha az állatod nem eléggé szeretetre méltó, akkor nagy feladat előtt állsz. Meg kell szerettetned magad önmagaddal. Ha másképp nem megy, hát szakember segítségét kell kérned.

A harmadik állat azt mutatja, milyen akarsz lenni. Ha a 2. és harmadik állatot összehasonlítod, és jellegükben, tulajdonságaikban nagyjából egyeznek, akkor az azt jelzi, hogy összességében elégedett vagy magaddal. Ha azonban merőben ellentétei egymásnak, akkor el kell gondolkozni azon, miért nem vállalod fel azt a szerepet, amiben jól érzed magad. Ha például a 2. állat egy oroszlán, a harmadik pedig egy cinke, akkor sürgősen szabadulj meg a vezetői beosztásodtól, és keress magadnak egy sokkalta szabadabb, kötetlenebb munkát, amiben kedves és kis} lehetsz, és szabadon röpködhetsz. Ha a 2. állatod kisegér, a 3. azonban párduc, akkor olyan élethelyzetre vágysz, amiben megmutathatod fenséges erődet, de ez e pillanatban nem így van, mert elnyomottnak, megalázottnak, picinek érzed magad.

2. ) Milyennek látod az erdőt?
Az erdő a családod szimbóluma. A család a legfontosabb bázisunk, ahol harmóniában, szeretetben, nyugalomban lehetünk. Onnan valók a gyökereink, onnan táplálkozunk energiával. Ezért hihetetlenül fontos, hogy milyen kapcsolatban állunk vele.
Ha a te erdőd összességében ijesztő, sötét, félelmetes, akkor abból szomorú következtetéseket lehet levonni a családodra nézve.
Figyeld meg, volt-e út a sötét rengetegben. Ha igen, az azt jelenti, hogy látsz lehetőséget arra, hogy kijuss ebből a helyzetből. (Ha nincs út, meg kell keresned. Mindenből van kiút. )

Ha sötét, félelmetes erdőt látsz, de aztán derengő napfényt észlelsz, és a fákon keresztül ki lehet látni egy szép tisztásra, az jelentheti a kellemetlen emlékekkel teli gyerekkort, amiből eljutottál egy mostani szerető, derűs családba (férj, gyerekek, stb. )
Ha az erdődbe besüt a nap, az a derű, az optimizmus, az erő jelképe.
Ha egy csermely, vagy patak is csordogál benne, mindenképpen jelen van a szeretet.
Javasolt megnézni, milyen évszak dominál az erdődben. A legpozitívabb nyilván a tavasz vagy a nyár, de ha kellemes, romantikus érzelmek kísérik, a másik két évszakból sem lehet rossz dolgokra következtetni.

3. ) Milyennek látod a tengert?
A tenger, a víz a szeretet szimbóluma. A tengered képzetéből arra következtethetsz, milyen kapcsolatban állsz a szeretet érzésével. Ha számodra a tenger ijesztő, haragos, akkor valószínűleg hiányzik az életedből a szeretet-kapcsolat. Ha azonban ringató, szép, végtelen, akkor a te szívedben jelen van a szeretet végtelensége, gyönyörűsége. Őrizd is meg.

4. ) Mi a te forró italod?
A forró ital az intimitáshoz való hozzáállásodat szimbolizálja. Ha a te italod például a forró csoki, és a jellemzésedben azt írtad, hogy mert édes, izgalmas illatú, bódító, felmelegítő, akkor ugyanezekkel jellemzi a tudattalanod az intimitást. Minél különlegesebb italt választottál, annál inkább törekszel a nem hétköznapi helyzetekre. Ha az italod rossz ízű, esetleg mérgező, akkor ott valamilyen trauma állhat a háttérben.

Mi jutott eszedbe a fehér falról?
Ez valószínűleg a legizgalmasabb szimbólum. A fehér fal ugyanis a tudattalanunkban a halált szimbolizálja. Az emberek általában passzolják ezt a kérdést, (pszichológiai szakszóval kifejezve hárítják), mert még a tudattalanuk sem akar, mer a halál tényével szembe nézni. Ha a fehér faladat átfestetted más színűre, vagy letakartad egy képpel, vagy faliszőnyeget akasztottál rá, akkor te is azok közé tartozol, akik félnek a halál gondolatától, épp ezért hárítják a kérdést.
Ha a fehér fal számodra riasztó, akkor az elmúlás is riaszt téged. Ha a fehér fal képzete kíváncsiságot, békességet, szeretetet indított el benned, akkor spirituális alkat vagy, aki elfogadja, a helyén kezeli az elmúlás tényét.

Azok, akik akár tudatosan, akár tudattalanul az önpusztítás lehetőségét fontolgatják, sokszor érzik úgy, hogy szeretnének a fal mögé kerülni, vagy átjutni a túloldalára. Ilyen esetben szakember segítsége szükséges.
Akinek eltávozott egy közeli hozzátartozója, erre a kérdésre gyakran látja azt, hogy az illető a fal mögött van, és szeretettel hívogatja, várja őt. Ebben a helyzetben érdemes lenne gyászmunkát tartani, vagyis végleg feldolgozni, lezárni az elveszített hozzátartozó halála okozta fájdalmat, akár pszichológus segítségét kérve.

kiskegyed
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn