Bűntudat és lelkiismeret furdalás ellen: ha ezt teszed, minden megváltozik

A lelkiismeret furdalás és bűntudat olyan erősen lehorgonyzó érzelmek, amelyek valósággal gúzsba kötik a személyt és nem engedik, hogy szabadon megtapasztalja a benne lévő végtelen lehetőségek kibontakozását.

Ezek nagyon mélyről fakadnak, hiszen az emberiség tudatfejlődése kapcsán kulturálisan és vallásilag kondicionálva adódtak át. Minden személy megtapasztalja fejlődése során ezeket az érzéseket enyhébb vagy erőteljesebb formában. Miből is fakad a bűntudat és a lelkiismeret furdalás, illetve az ezekhez sokszor kapcsolódó szégyenérzet?

A bűn fogalma, főleg a keresztény kultúrkörben (máshol is) hihetetlenül erősen beivódott az emberek tudatába. Az ehhez kapcsolódó büntető Istenkép illetve az elkárhozás és pokol erőteljes pszichés konfliktust képes teremteni a tudat szintjén. Ez egy alacsony tudatszint, amely nem az egészségtudattal, hanem az önvádtudattal hozható inkább összefüggésbe.

Mindaddig, amíg él ez a belső konfliktus, amíg a félelem, bűntudat, lelkiismeret furdalás vezérel, addig lelked nem talál belső békére. Ez az állapot ha hosszú időn át fennmarad a tudat szintjén akkor depresszió, szorongás, spirituális krízis, és számtalan egyéb negatív gondolat táptalaja is lehet.

Itt van néhány olyan kapaszkodó, amely segíthet kilépni ebből az állapotból:

• Mindenkin esik egy-két folt
Egyetlen ember sem sétálhat végig az életútján hófehér köpönyegben anélkül, hogy folt ne essék rajta. Emberi létünk egyik kihívása hogy a földi életünk során megtapasztaljuk, az érzelmi skálán lévő érzelmek mindegyikét, aztán meg szabad akaratunk által eldönthetjük, hogy melyek azok, amelyeket életünk részévé szeretnénk tenni, és amelyeknek energiát adunk.

• Nincs bűn és nincs bűnhődés
Egy apokrif irat szerint a bűn nem más, mint tudatlanság, és aki bármi olyat tesz, amit mi bűnként címkézünk, az valójában tudatlanságából ered. Ennek tükrében, ha nincs bűn, akkor büntetésnek sem kell lennie. A tudatlanságot a tudatosítással, természetes módon fejleszthetjük. Ennek legjobb eszköze az elfogadás, az ítéletmentesség, a szeretet.

• Figyeld önmagad
Az önismeret egyre inkább közelebb visz belső önvalódhoz. Ahhoz hogy elfogadd magad először meg kell ismerned. Az ismeretlentől félünk, de ha már megismertük, akkor lehetőséget kapunk arra is, hogy ítéletmentesen elfogadjuk azt.

• Engedd el az önvádat
Az önvád leggyakrabban az EGO terméke, amikor az elméd hangszórója azt szajkózza, hogy: “elrontottad”, ”nem vagy jó semmire”, ”most a többiek mit gondolnak rólam? ” ”képtelen vagy! ” és hasonló más lemezek. Hagyd ezeket és inkább hallgass a szíved intuitíve hangjára.

Az egyfolytában megmutatja a helyes irányt, és ha véletlenül nem úgy döntöttél, ami az életutadat támogatja, akkor a lelkiismeret hangján megszólít. Igazodj az élet törvényszerűségeihez, azokhoz a szellemi törvényekhez, amelyek az életet támogatják és így bármilyen döntést is hozol, lelked belső békére talál.

• Ne marcangold magad. Bocsáss meg.
A múltbeli döntéseink nem megváltoztathatók és a múlt nem átírható, de a megbocsájtás által átminősíthető. Ajándékozd meg önmagadat annyi szeretettel, ami épp elegendő ahhoz, hogy megbocsáss elsősorban magadnak és másoknak is, abban az esetben, ha lelkiismeret furdalásod vagy bűntudatod van. Ne feledd a bocsánatkérés önmagában már a bátorság tudatszintjét erősíti és egy intenzív felszabadító érzés. Tedd meg!

• Adj teret az Élet megnyilvánulásának
Engedd meg az Életnek, a benned élő bölcs életenergiának, hogy életedet úgy irányítsa, hogy egyensúlyra lelj testi-lelki és szellemi szinten.

Érdemes lehet elmentened ezt a cikket későbbre is, ha újra lelki kapaszkodóra lenne szükséged ezeknek a negatív érzéseknek a leküzdésében.

• Jusson eszedbe hogy már más ember vagy

Ha visszatérő negatív emlékek gyötörnek, mindig jusson eszedbe, hogy már nem az a személy volt akivel ez történt, vagy aki azt a bizonyos dolgot cselekedte. Nyugodtan mondd magadnak hogy nem te voltál. Ez gyakran hosszú távon semlegesíti az adott emlék negatív töltetét, de csak akkor működik, ha az emlék keletkezése óta már megváltoztál.

filantropikum
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn