Egész életedben tökéletesek maradnak a körmeid, ha így ápolod őket

A körmök fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, hiszen napi szinten éri őket a hideg, a szél, és a mosogatószerekben található vegyi anyagok sincsenek jó hatással rájuk. Ha nem vigyázunk, megsárgulnak, kitöredeznek, foltosak lesznek. Nézzük milyen természetes szereket vethetünk be, hogy körmeink mindig szépek és egészségesek legyenek.
 
Az egészséges körmök ismérvei:
Az egészséges köröm szilárd, de hajlítható. Sima felszíne matt fényű. Az úgynevezett félhold a köröm hátsó területén, a “tövénél” világosabb. A körmöt rendszerint hibátlan bőr veszi körül. Formája egyénileg változik, elsősorban a csontok formájától és nagyságától függ a kialakulása.
 
Normális körülmények között a köröm egész életünkön keresztül növekszik, de a növekedés üteme változó; általában napi 0,1 mm. A körömlemez olyan szaruból álló anyag, mely a „körömgyökértől” növekszik a szabad szél felé. A körömágyon nyugszik, két oldalról ráborul a körömsánc, alatta helyezkedik el a körömárok.
 
Mit árulnak el a körmök az egészségről?
– Fehér foltok, barázdák vagy deformálódások a körmökön:
Ezek testi problémát is jelezhetnek. De nem minden esetben, ugyanis vannak akik manikűrözésnél túlságosan vissza szokták gyűrni az érzékeny bőrréteget a körömágynál, sérülést okozva, sokszor emiatt bukkannak fel a fehér foltok.
 
– Törékeny, repedező körmök:
Általában a vízzel való túl rengeteg kontaktus következménye. A rengeteg mosogatástól, takarítástól túl merev lesz a köröm, ez a nők kilencven százalékát érintő probléma.
 
– Körmök kifehéredése
Ha a köröm korábban rózsaszín, áttetsző volt, azonban egyre-másra fehérebb, nem-áttetsző lesz, akkor az akár májproblémát is jelezhet.
 
– Megsárgult körmök
A sárgás, megvastagodott köröm oka lehet egyszerű dolog, például nyomásnak van kitéve az ujjunk. De a megvastagodást gomba is okozhatja.
 
Hogyan érdemes a körmöket ápolni házilag?
 
Olívaolaj
Az egyik leghatékonyabb körömápoló, ha nem akarunk vagyonokat költeni. Két evőkanál olívaolajat keverjünk el egy fél citrom levével. Kissé melegítsük fel, ezután levéve a tűzről addig áztassuk benne körmeinket, míg kihűl a keverék. Minden lefekvés előtt, tíz napon keresztül ismételjük meg a kúrát.
 
Méz
Hidratálja a körmöt, ellenállóbbá teszi, és segít megszabadulni a felesleges hámsejtektől. Keverjünk el egy teáskanál mézet, két tojássárgát, és négy evőkanál langyos tejet. Kenegessük be vele a körmeinket, ezután áztassuk benne tíz percen keresztül.
 
Szezámolaj
Töredezett és hámló körmökre ajánlott. Melegítsük fel, ezután áztassunk bele egy gézdarabot, és ezzel itassuk át a körmöt kb. 15 percen keresztül. Folyamatos alkalmazás után a köröm jóval erősebbé válik.
 
Citromlé
Hidratál, feltölti vitaminokkal, eltünteti a sárgás színeződéseket. Hetente egyszer öblítsük le citromlével a körmöket, ezután kenjük be olíva-vagy mandula olajjal.
 
Hogyan tartsuk meg a körmök ápoltságát hosszútávon?
 
A tisztaság kulcsfontosságú
Mielőtt nekilátnánk a manikűrözésnek, a legfontosabb, hogy a körmök és a körülöttük lévő bőr egészen tiszta legyen. Mossuk le az előző körömlakkot acetonmentes körömlakklemosóval – az acetonos verzióval szemben ezek a termékek nem szárítják feleslegesen a körmöt, hatékonyságukban viszont nincs különbség. Ezután egy puha sörtéjű fogkefét szappanozzunk be, majd gyengéden dörzsöljük át vele a körmeinket és a körülöttük lévő bőrt – egyszerű és olcsó megoldás a felesleges hámsejtek leradírozásra.
 
Sokat számít maga a körömreszelő és a technika:
A körmök törékenyek, és ha túl erősen reszeljük őket, akkor az akár problémához is vezethet. Használjunk gyengédebb reszelőket, és mindig csupán egy irányba reszeljünk, ne oda-vissza. Elképzelhető, hogy a körömreszelés folyamata így valamivel tovább tart, ám körmeink egészsége szempontjából ez jóval biztonságosabb.
 
Oda kell figyelni a körömágybőrre:
A legjobb, ha békén hagyjuk a körömágybőrt, vagy csupán óvatosan visszatoljuk narancsfapálca segítségével hetente egyszer, közvetlenül zuhanyzás után. És hogy a körömágybőr ne száradjon ki, folyamatosan kenjük be kifejezetten erre a területre szánt termékkel vagy valamilyen zsírosabb állagú krémmel.
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn