Ez volt Szókratész titkos trükkje, az összes vita megnyeréséhez!

Eleged van a felesleges vitákból?
Nehezen tudod átadni az elképzeléseit a másiknak?
A legtöbb vitád eredménye egy “kimerítő verbális harc”?
Nos, ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor ennek az egyszerű módszernek a megismerésével megnyerheted a vitákat, és bizonyíthatod, hogy van tartásod… Hallottad már a szókratészi módszer kifejezést?

Mi az a szókratészi módszer?
A szókratészi módszer egy 2000 éves trükk, amely biztosan segít megnyerni néhány vitát. Kiállta az idők próbáját, és még mindig elég népszerű érvelési módszer.
Szókratész fejlesztette ki, ahogy a neve is mutatja. Mint azt a legtöbben tudjuk, Szókratész egy ókori görög filozófus volt, akinek létezett egy különleges módszere. Az általa tartott viták során kérdéseket tett fel a tanítványainak kérdései után.

Emiatt a tanulók előbb-utóbb túlterheltek lettek, és könnyen tettek valamilyen önellentmondásos megjegyzést. Ez a megközelítés ezáltal bizonyítja, hogy mindenki első érvelésében van egy tévedés.
Így minden első érv puszta feltételezés. Ezeket a feltételezéseket az észleléseink alapján tesszük. Mivel a különböző emberek különbözőképpen látják a világot, minden feltételezés más és más.

Így a mi nézeteink nyilvánvalóan különböznek valaki más nézeteitől. De a diskurzusban nem fogadjuk el a különbséget. Mindössze hasonlóságra vágyunk. Ezért van szükségünk a szókratészi módszerre. Nem csoda hát, hogy ez a módszer a művelt közösségek körében oly sokáig igen nagy becsben állt.

A szókratészi módszer a kérdések folyamatos használatából áll, hogy a lappangó gondolatot átadjuk, és a fő gondolatmenetet feltárjuk.
Ez a megközelítés segít abban, hogy a másik személy konfliktus nélkül belássa a te igazad. Ezáltal az illető rájön, hogy a probléma megközelítésének más módjai is léteznek, és hogy ezek a módok ugyanolyan elfogadhatóak, mint az általa javasolt út.

Ne feledd: az egészséges vita célja első sorban nem a győzelem, hanem hogy olyan kérdésekre kapjatok válaszokat a másiktól, amiket nem tudtok.

Természetes emberi hajlam, hogy megmagyarázzuk az álláspontunkat, a kérdések feltevésével esélyt adsz a másiknak arra, hogy kényelmesebbé váljon.

De ez megint csak attól függ, hogyan teszed fel a kérdéseidet. Ha a kérdéseket nagyon erőltetett módon tesszük fel, az teljesen ellentétesen fog hatni, mivel ez óriási nyomást gyakorol a másik személyre.
Nem akarjuk szándékosan megbántani az érzéseiket, de a vita hevében előfordulhat, hogy akaratlanul is megbántjuk őket. Ezt a helyzetet a legjobban a szókratészi módszerrel kezelhetjük.

Számoltad már, hogy hány értelmetlen veszekedésed volt a pároddal?
Rájöttél, hogy a legtöbb ilyen veszekedés azért történik, mert az érintettek úgy érzik, hogy nem hallgatják meg őket?
Ez elkerülhető, ha ezt a módszert követed.

Annyit kell tenned, hogy figyelmesen meghallgatod a másikat, és felteszed neki a megfelelő kérdéseket. Ezáltal esélyt kapnak arra, hogy többet beszéljenek, és eközben te is egyértelműbbé teheted a saját álláspontodat.

Így mindkét fél képes lesz világosan és hatékonyan kommunikálni az üzenetet, és mindkét fél boldog és elégedett lesz azzal, hogy meghallgatják, és hogy az ő álláspontjuknak megadják a megérdemelt fontosságot és figyelmet. Ez segít a feleknek abban is, hogy egészséges vitát folytassanak, amely biztosan törvényes és megfelelő végkifejlettel zárul.

Ennek a megközelítésnek az a szépsége, hogy nemcsak abban segít, hogy megnyerjed a vitákat, hanem megmenthet téged a kínos helyzetektől is, amikor egy olyan vitában ragadsz, ahol semmit sem tudsz a témáról.

Ilyen helyzetben arra kell összpontosítanod, hogy kérdésekkel próbálj meg mindenféle információt megtudni a másiktól. Ezután pedig egy ellentmondásra való rámutatással megteheted, hogy öndilemmát keltő helyzetet teremts.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn