Ezért ne tedd a paradicsomot a hűtőbe! Nem az történik amire gondolnál

A legtöbb embernek alapvető, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek a legjobb, ha a hűtőszekrényben tároljuk őket. Ez viszont nincs mindig így! A Floridai Egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy: A hűtés csökkenti az ízanyagok mennyiségét a paradicsomban, méghozzá akár 65 százalékkal is.

Azaz, ha a hűtőben tárolod a paradicsomot, az rengeteget veszít zamatából. Ez azért van így, mert a trópusokról származó paradicsom nem épp hidegkedvelő növény, és több száz génje kikapcsol, ha túl hideg a környezet. Ez a folyamat 12 Celsius fok alatt veszi kezdetét.

Eddig azt hihetted, jó megoldás a hűtőben tárolni a paradicsomot, most kiderült, nem biztos, hogy jól jársz vele. Ám jó tudni, hogy ha a paradicsom 3 napon belül újra megfelelő hőmérsékletre kerül, akkor a folyamat visszafordítható. Tehát ha 3 napon belül kiveszed a hűtőből, és 1 napig szobahőmérsékleten tartod, akkor visszanyeri az eredeti zamatát. Ám ha 3 napnál tovább tartod a hűtőben, akkor már csupán haloványabb ízvilágban reménykedhetsz.

Persze van, hogy már a boltban is hűtőben tárolták a paradicsomot, ez is befolyásolhatja az ízvilágot. A melegebb hónapokban pedig a lakások melegebbek a kívánatosnál, a melegben gyorsan meg tud romlani a paradicsom. Ilyenkor rendben van, ha néhány napra hűtőbe tesszük, de fogyasztás előtt adjunk neki időt arra, hogy szobahőmérsékleten regenerálódjon!

tudasfaja, hiszed. com
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn