Feng shui kerttervezés lépésről lépésre és kerti ötletek

A Feng Shui és a kertek kéz a kézben járnak, vagy legalábbis kellene járniuk! Ha nem vagy jártas ebben a tudományban, akkor most rengeteg új dolgot fogsz tanulni, ha pedig már régóta csodálod ezt a művészetet, remek inspirációt kapsz, amely segíthet megtervezni a saját Feng Shui kertedet. Kezdjük!

Mi az a Feng Shui?

A Feng Shui kínai tervezési filozófia szó szerint azt jelenti, hogy “szél és víz”. A hagyományos kínai hiedelmek szerint a szél és a víz minden életenergia forrása. Ezt az életenergiát “csí”-nek nevezik. Ha a chi akadálytalanul áramolhat a környezetben, az áldást és bőséget hoz az ott élők életébe. Mivel minden áldás és bőség jól jön, miért ne alkalmazhatnánk a Feng Shui elveit otthonunkban és kertünkben? Az biztos, hogy nem árthat!

Mik a feng shui fő alapelvei?

A Bagua a Feng Shui térképe. Más szóval, segít abban, hogy megtudd, hová helyezz el bármit a kertedben. Az elhelyezés rendkívül fontos, mert a dolgok helytelen rendezése akadályozza a csí áramlását, és csapdába ejti azt. A Bagua segít feltérképezni a Feng Shui öt elemét, hogy biztos legyél abban, hogy ezek mindegyike jelen van a kertben. Az öt elem a következő:
– Föld
– Fém
– Víz
– Fa
– Tűz

Mind az ötnek jelen kell lennie és egyensúlyban kell lennie egy kertben. Az egyensúly azért fontos, mert ha túl sok az egyik elem, az tönkre teheti a másik elemet. Gondoljunk például arra, hogy a víz kioltja a tüzet, ha nem megfelelően van elhelyezve.

A Feng Shui másik fő alapelve, amit szem előtt kell tartanod, a jin és a jang elve. A jin és a jang a világegyetemben jelenlévő passzív és aktív energia. Ezeknek is egyensúlyban kell lenniük minden Feng Shui térben. Ha túl sok a passzív energia, az emberek unatkoznak a térben. Ha túl sok az aktív energia, az emberek stresszesnek és nyugtalannak érzik magukat.

Hogyan tervezzünk Feng Shui kertet?

Ez egy rövid áttekintés, de itt vannak a legfontosabb dolgok, amelyeket a kertedben figyelembe kell venned:

– A Feng Shui-kert tervezésekor készítsünk lágyan kanyargó ösvényeket, ahol a csí nyugodtan áramolhat egyik területről a másikra. Ha a chi túl gyorsan mozog, nem javítja a teret, és nem hozza el az áldást és a bőséget, amit szeretnél. Mivel a természetben nem jönnek létre egyenes ösvények, a legjobbak a kanyargós ösvények.
– A Bagua-térkép szerint a kert északkeleti területe a személyes fejlődésedhez kapcsolódik, így az elem, amelyet ezen a területen szeretnél látni, a Föld. Ez lenne a tökéletes terület egy Zen-kert elhelyezésére, sziklaalakzatokkal.
– A kert keleti területe az egészséghez és a családhoz kapcsolódik. Ez egy jó hely a Víz elem számára. A délkeleti területre egy áramló kültéri szökőkút jó tárgy, amely a pénzhez és a bőséghez kapcsolódik.
– A kert nyugati területe az a hely, ahol a gyerekekkel és a kreativitással való kapcsolat él, ezért ez egy remek rész ea játszótér elhelyezésére.
– Mindenképpen érdemes szélcsengőt használni. A hang gyógyító hatású, és emlékeztet arra, hogy a csí mozog a kertben.

A legfontosabb, hogy szánj időt arra, hogy többet tanulj a Feng Shui elemeiről, és arról, hogyan kapcsolódnak a személyes életedhez. Jó szórakozást hozzá!

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn