Hogyan meditálj helyesen?

A NIMHANS Intézet végzett egy felmérést, és azt találták, hogy a panasszal érkező klienseik 8%-a a helytelen jóga és meditáció miatt jött. Ha erőltetetten próbálsz valamit csinálni az elméddel, az kiakad.

Sadhguru, napjaink leghíresebb jógija tartott előadást a helyes mediációról. A következő sorokban az ő szavai olvashatóak…

Jobb ha tudod, hogy a “meditáció” szó nem mond semmi konkrétumot. Abban az értelemben, hogy ha valaki csukott szemmel ül, az emberek azt hiszik, hogy meditál. A beszélt nyelvek nagy része nem leíró, amikor a belső dimenziókról van szó. Amikor a belső tapasztalatokról van szó, nincsenek jó szavak, hogy leírják az emberi tapasztalatok különböző dimenzióit, amelyek megtörténnek.

Tehát a “meditáció” szó nagyon általános, valójában, a szó amit keresünk arra utal hogy van egy kis távolság közted és a tested, közted és az elméd között. Ha egyszer van egy kis távolság közted, a tested és az elméd között, hirtelen minden kristálytiszta lesz. Amit olyan bonyolultnak gondolsz, az nagyon, nagyon egyszerű.

Például föld bolygó kerek. Bár a bangalore-i emberek azt hiszik, hogy lapos, ezért örökké vitatkoztunk, folytattuk volna a vitát, mert ha fel-alá sétálsz ezen a földön, akkor úgy érzed, hogy lapos. De amint elmegyünk a Holdra, és lenézünk, egyértelműen látjuk hogy kerek. Nincs többé vita. Ezt kell tenned az elméddel és a testeddel. Ha van egy kis távolság, hirtelen minden kristály tiszta lesz.

Ha véletlenül élsz, a szorongás normális. Hogy is lehetne másképp? Tegyük fel, hogy, nem tudsz autót vezetni, benne ülsz egy járműben és az véletlenül elkezd gurulni. Szorongás ide vagy oda, felvette a sebességet, félelem ide vagy oda, nagyon gyors lett, rettegés oda vagy oda. De ha tudsz vezetni, minél gyorsabban megy valami, annál jobb. Ugyanez a helyzet az elméddel és a testeddel is, mert bele vagy gabalyodva, nem találtál ki semmit. Minden nagyon bonyolultnak tűnik…

Tehát, ha megteremtitek ezt a kis távolságot, hirtelen minden tiszta lesz. Ami olyan bonyolultnak tűnik, az csak egy egyszerű dolog. Azt hiszitek, hogy a meditáció valamiféle cselekedet, de ez nem cselekedet. Ez egy következmény. Ha a testedet, az értelmedet, az érzelmeidet és az energiádat egy bizonyos módon műveled, a meditáció minőségként fog megtörténni, nem pedig cselekedetként.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn