Hogyan lásd meg az írás mögötti érzelmeket? Ez a 6 tipp rengeteget segít!

Honnan tudjuk, mit érez egy ember, ha nem látjuk az arcát vagy a testbeszédét? Itt van 6 tipp, amelyek segítségével végre megfejtheted az érzelmeket akár telefonos üzenetekben, akár bármilyen más írott tartalomban, és megakadályozhatod, hogy a kevés bizonyíték alapján elhamarkodott következtetéseket vonj le.

1. Mindig feltételezzük a jó szándékot

A telefonos üzenetek általában rövidek. Nagyon kevés információval dolgozhatunk. Egy smiley-arc vagy felkiáltójelek sorozata segíthet meggyőződni arról, hogy a szöveg pozitív érzelmeket kíván kifejezni, de a szövegek nem mindig tartalmazzák ezeket az extra érzelemjelzőket. Barátaink elfoglalt időbeosztása hirtelen üzenetekhez vezet, és partnerünk játékos szarkazmusát nem mindig olvassuk játékosnak.
Tartsuk szem előtt, hogy a szövegek nehéz csatornák az érzelmek közlésére. Nincs arckifejezésünk, hangszínünk vagy testbeszédünk, ami több információt adhatna.

Ha a szövegben nem az áll, hogy “dühös vagyok”, akkor ne feltételezzük, hogy az írója dühös. Jobb, ha úgy olvassuk a szövegeket, hogy feltételezzük, hogy az írónak jó szándékai vannak. Ellenkező esetben rengeteg felesleges vitába keveredhetünk.

2. A tudattalan előítéletek tudatosítása

Az érzelemfelismerő képességeinket nagyban befolyásolják a személyes jellemvonásaink. Amikor érzelmek felismerésére kerül sor a szövegekben, próbálj meg emlékezni arra, hogy tudattalan elfogultságaink befolyásolják értelmezésünket. Az általunk észlelt érzelmek éppúgy tükrözhetnek rólunk szóló dolgokat, mint a szövegben található információkat. Mondhatni, mindenki magából indul ki.

3. Figyeld a szavak érzelmi töltetét

Az általunk használt szavaknak gyakran van érzelmi felhangjuk. Gondolj csak néhány gyakori szóra – olyanokra, mint a szerelem, gyűlölet, csodálatos, nehéz, munka, felfedezés vagy cica stb.
Ha egy szövegben ez áll: “Szeretem ezt az aranyos cicát”, könnyen következtethetünk arra, hogy pozitív érzelmeket fejez ki. Ha egy szövegben az áll: “Utálom ezt a kemény munkát”, az eléggé negatívnak tűnik. De ha egy szövegben az áll, hogy ” Sok törődést igényel ez az aranyos cica”, akkor szerinted milyen érzelmet fejez ki?

Az érzelmek felismerésének egyik megközelítése, amikor azok vegyesnek tűnnek, a “szavak zsákja” módszer használata. Ez nem jelent mást, mint hogy minden szót külön-külön vizsgálunk meg. Mennyire pozitívak a “cica” és az “aranyos” szavak? És mennyire negatívak a “kemény” és a “munka” szavak? Ha megnézzük, hogy az egyes szavak mennyire pozitívak és negatívak, akkor kitalálhatjuk, hogy a szövegíró milyen érzelmeket próbál kifejezni. Próbáld ki ezt a szavakra bontott elemzésből álló módszert, ha nehezen tudod kitalálni, milyen érzelmek vannak egy szövegben.

4. Ne feltételezd, hogy tudod, mit érez az illető.

Az üzenetek nem csak rövidek. Hanem hiányosak is.
A szöveges üzenetekből szinte garantálható hiányoznak információk. Amikor elolvasunk egy szöveget, nem tehetünk mást, mint hogy megpróbáljuk kitölteni a hiányosságokat a rendelkezésünkre álló információkkal. Automatikusan elkezdünk azon gondolkodni, hogyan éreznénk magunkat abban a helyzetben, amelyet az író leír.
Sajnos óriási egyéni különbségek vannak abban, hogy az emberek hogyan éreznek egy adott helyzetben. Ha például szegénységben nőttem fel, akkor a 3000 ft-os órabéremtől nagyon jól érezhetem magam, de ha egy nagyvállalat vezérigazgatója voltam, akkor a 3000 ft-os órabéremtől elégedetlen vagy akár depressziós is lehetek. Hasonlóképpen, ha sportoló vagyok, a sportolás valószínűleg boldoggá tesz; ha viszont ügyetlen vagyok, a sportolás nagyon frusztráló lehet.

Az adott kontextusban megjelenő érzelmek nagymértékben függnek egyedi nézőpontunktól és tapasztalatainktól; ez nagyon megnehezíti számunkra, hogy kitaláljuk, mit érezhet valaki más. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést: a másik személy által nyújtott érzelmi információk alapján vonunk le következtetéseket, vagy kizárólag arra alapozva teszünk feltevéseket, hogy mi hogyan éreznénk magunkat ugyanabban a helyzetben?

5. Vizsgáld meg az érzelmekkel kapcsolatos elméleted

Nem csak az akadémikusoknak van érzelemelméletük; mindenkinek van érzelemelmélete, még neked is. Más szóval, mindannyiunknak van elképzelése arról, hogy hogyan működnek az érzelmek, és mit jelentenek. Segíthet, ha tudatosan feltárod a saját feltételezéseid az érzelmek működéséről. Úgy gondolod, hogy az olyan érzések, mint a harag és a szomorúság elkülönülnek és elválaszthatók egymástól? Vagy úgy gondolod, hogy keveredhetnek egymással?

Kutatások szerint hajlamosak vagyunk nagyobb mennyiségű különálló érzelmet, például félelmet átélni bizonyos környezeti kiváltó okok hatására, például ha egy medvével találkozunk az erdőben. Ettől függetlenül a kutatás azt is mutatja, hogy amikor egy negatív érzelmet érzünk, sokkal nagyobb valószínűséggel érezzük az összes többi negatív érzelmet is. Ez a bizonyíték fontos következményekkel jár a szövegekben megjelenő érzelmek értelmezésére. Ha sikeresen észleltük, hogy valaki szomorú, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy szorong vagy dühös is.

6. Keress további információkat

Ha az első öt tippet használtad, de még mindig nem vagy tisztában azzal, hogy milyen érzelem van egy szövegben, keress további információkat. A lényeg az, hogy próbáljuk meg elkerülni a találgatásokat. Kérdéseket kell feltenni, empatikusnak kell lenni, és meg kell próbálni a másik szemszögéből látni a világot.

Mivel a szöveges üzenetek ezernyi érzést közvetíthetnek, kulcsfontosságú, hogy megfelelően dekódoljuk a szándékolt üzenetet. Ha követed a fent említett tippeket, sokkal könnyebb lesz megértened, sőt, akár érzelmeket is közölnöd egyszerű szöveges üzeneteken keresztül.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn