Hogyan Válhat Isten a Legjobb Barátoddá?

Az Istennel való kapcsolatunkat sokféleképpen írja le vagy említi a Biblia. Gyakran gyermekeinek, követőinek, vagy szolgáinak nevez minket.

De van egy olyan típusú kapcsolat, amire Isten sokkal inkább vágyik velünk, és ez a barátság. Az egész Ószövetségben és az Újszövetségben látjuk azt a szándékot Isten megnyilatkozásaiban, hogy barátságra törekszik az emberekkel… Most leírunk nektek 3 tévhitet, amely akadályozza hogy igazi baráti kapcsolatot alakíthass ki Istennel. Ha ezeket sikerül megértened, sokkal jobbá válik a kapcsolatod a Teremtővel.

Engedelmesség:
Amikor a legtöbb ember meghallja az engedelmesség szót, összerezzen. A hatalmaskodó tanárokra és az irányító szülőkre gondolunk. És könnyű ezt a képet tévesen összekeverni Isten természetével. De ez valójában egy téves kép róla.

A megértésünk forrása arról, hogy ki Isten, és milyen Ő valójában, az Ő Igéjének megértéséből kell, hogy származzon. Amikor Isten engedelmességre kér, azt az irántunk való szeretetből és a tiszta igazságból teszi. Mint egy jó gondoskodó apa, aki próbálja vezetni gyermekét. És a gyermek követi apja utasításait, mert bízik benne, és tudja, hogy jó szándékkal van iránta. Ez ugyanígy érvényes lehet egy jóbarát segítő szándékú tanácsaira is, aki sokkal jobban rálát életünkre mint mi magunk – így érdemes gondolni magára a Teremtőre is.

Tartózkodás:
Mint minden barátság vagy kapcsolat esetében, az együtt töltött idő a legfontosabb. El sem tudom mondani, hány olyan barátom távolodott el tőlem, mert elköltöztek, vagy csak mert sokkal ritkábban találkoztunk mint előtte. És legtöbbször nem azért, mert történt valami, hanem egyszerűen csak azért, mert nem töltöttünk együtt időt. Könnyen lehet, hogy egy jó barátból ismerőssé válsz, ahogy az évek múlnak kapcsolat nélkül.

Ha elhanyagoljuk a Jézussal, Istennel töltött időt, az kihatással lesz a Vele való kapcsolatunkra. Éppúgy, mint a földi kapcsolatainkat. És most nem arról beszélek, hogy Jézusért vagy Istenért teszünk dolgokat, hanem arról, hogy valóban időt töltünk vele imádságban, istentiszteleten és az Ige általi elmélkedésben.

Az Istennel töltött időnek prioritást kell élveznie az életünkben. Ez része a Vele való barátságunknak. A barátok időt töltenek együtt!

Szeretet:
Az egyik probléma a szeretettel az, hogy azt gondoljuk, hogy amikor szeretnünk kell, annak úgy kell kinéznie, ahogy mi gondoljuk, vagy ahogy a világ mondja, hogy a szeretet az.

De a Szentírás szerint az a szeretet, amiről Isten beszél, egészen más. Ezt görögül agapé szeretetnek hívták. Ez a fajta szeretet, mely olyannyira jellemzi Istent, nem egyfajta csöpögős érzelgősség, mint ahogyan azt sokszor leírják. Isten azért szeret minket minden feltétel nélkül, mert ez legbelsőbb lényének lényege és annak tökéletes kifejezése. Ő ezzel a szeretettel szereti a nehezen szerethetőket és a „szerethetetleneket” is. De a szerethetőket sem azért szereti, mert azok bármilyen módon kiérdemel(het)ték volna azt, hanem azért mert Ő hű szerető természetéhez, hű Önmagához. Az agapé-szeretet mindig abban mutatkozik meg, hogy mit tesz.

Remélem, hogy most már tisztán látjátok, mi a szeretet és barátság, Isten szava és szíve szerint.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Mutasd meg másoknak is hogy ők is jobb kapcsolatot alakíthassanak ki Istennel!

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn