Horoszkóp: Melyik Görög Isten Illik Hozzád?

Azzal biztosan tisztában vagy, melyik csillagjegybe tartozol, de vajon azt is tudod, hogy milyen mitológiai történet és isten tartozik hozzá?

Oroszlán
Uralkodó bolygója a Nap, melyet szinte minden vallásban istenként tiszteltek. A görög mitológiában Apollón, a rómaiaknál Apollo, a Nap, a zene, a tánc, a költészet és a jóslás istene. A legenda szerint ő alapította a delphoi jósdát.

Szűz
Uralkodó bolygója a Merkúr, a mítoszok közül Perszephoné, a szűz istennő története köthető hozzá. Démétérnek, a föld istennőjének a lány volt ő, akit Hádész, az Alvilág ura elrabolt az anyjától. Ám Démétér megesküdött, hogy többé semmi sem terem a földön, ha nem kapja vissza a lányát. Végül úgy állapodott meg Hádésszal, hogy Perszephoné az év kétharmadát az anyjával töltheti, a többit pedig a férjével.

Mérleg
Uralkodó bolygója a Vénusz. A szerelem, a szépség és a termékenység római istennője Venus, a görög mitológiában pedig Aphrodité. A legenda szerint akkor született, mikor Kronosz levágta apja, az ég istenének, Uranosznak a nemi szervét, és a tengerbe vetette azt, mire a víz habot vert, és az egyik óriási hullámból kelt ki egy kagylóhéjon a szép Aphrodité.

Skorpió
Uralkodó bolygója a Plútó, a görögöknél Hádész, az Alvilág istene. A jegy Orion mítoszához kapcsolódik: Orion, az Égi Vadász beleszeret Artemiszbe, a vadászat istennőjébe, aki egy skorpiót küld rá, és az halálra marja Oriont. Az istenek mindkettejüket az égre helyezték, ahol a mérges ízeltlábú nem érheti utól a vadászt: a Skorpió, a nyári csillagkép sosem látszik együtt a téli Orionnal!

Nyilas
Uralkodó bolygója és mitológiai megfelelője Jupiter, görög nevén Zeusz, az istenek atyja, az ég és a villámok ura – és egyben Héra csélcsap férje. Folyton a kaland járt az eszében, ezzel pedig felbosszantotta a feleségét. Zeusz sokszor vetett be cselt az udvarlásai során: a kicsapongó főisten ritkán valamilyen állat formájában látogatta meg szeretőit.

Bak
Uralkodó bolygója a Szaturnusz, a törvény, a szilárdság „ura”. Szaturnusz görög megfelelője a Mérlegnél már említett Kronosz, aki az apja legyőzése után a világ urává vált. Ám később egy jóslat hatására ő is olyan kegyetlen lett, mint Kronosz, ezért a fia, Zeusz, a titánok harcában diadalmaskodott felette, és átvette a hatalmat.

Vízöntő
Uralkodó bolygója az Uránusz. A görög mitológiában Uranosz az ég istene, aki föld mélyére űzte a gyermekeit, és ezért a fia, Kronosz, bosszút állt rajta.

Halak
Uralkodó bolygója a Neptunusz, a görögöknél Poszeidon, a tengeristen. A csillagjegyet a mitológia Poszeidon fiaihoz, a tengeri istenségekhez (Phorküsz, Próteusz, Néreusz) köti, akik képesek voltak formát váltani, és látták a jövőt. Például Menelaosz, a spártai király Próteusztól tudta meg a trójai háború után, hogy mi lesz a görög sereg sorsa: a király foglyul ejtette az idős embert, de egy ideig nem ment vele semmire, mert Próteusz állatokká, tűzzé, vízzé, fává változott. Menelaosz kivárta, míg a tengeri istenség végre visszanyerte eredeti alakját, és ekkor meg is kapta a jóslatot.

Kos
Uralkodó bolygója a Mars, a görög mitológiában Árész, a háború istene. Kegyetlen, vérengző karakter ő, ami nem is csoda: anyja, Héra hihetetlenül megharagudott főisten férje, Zeusz újbóli félrelépése miatt, így Árész mag nélkül, dühből fogant meg.

Bika
Uralkodó bolygója a Vénusz, de a csillagjegy Minósz király történetéhez kapcsolódik. Minósz megkérte a tenger istenét arra, hogy vessen a partra egy bikát – jeléül annak, hogy az istenek elismerik Minószt Kréta uralkodójának. Cserébe Minósz feláldozza Poszeidónnak az állatot. Mikor aztán a hullám parta vitt egy szép fehér bikát, Minósz túl gyönyörünek találta ahhoz, hogy feláldozza. Poszeidon bosszúból rábeszélte Aphroditét, a szerelem istennőjét, hogy keltsen vágyat a bika iránt a király feleségében. Ebből a nászból született Minótaurusz, a bikafejű, embertestű szörnyeteg.

Ikrek
Uralkodó bolygója és mitológiai megfelelője Merkúr, a görögöknél Hermész, az istenek hírnöke, a pásztorok, az utazók, kereskedők, az ékesszólás, az atlétika és az irodalom védelmezője. Ravasz és furfangos karakter!

Rák
Uralkodó bolygója a Hold, a férfias Nap nőies párja. A görög holdistennő, Szelené férje Héliosz, a napisten, akik, mivel testvérek, csupán titokban lehetnek együtt. Ezért tűnik el Szelené újhold idején, amikor Héliosszal szerelmeskedik.

astronet.hu
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn