Lustaság Fél Egészség: Ezt Teszi Az Agyaddal…

Folyamatosan azt mondják, hogy a fizikai inaktivitás nem a legtöbbet hozza ki az emberből, és ez a legrosszabb dolog, amit csak tehetünk, így a lustaság okozza az egyik legnagyobb bűntudatot minden nap.

Ez viszont nem feltétlenül a teljes igazság. Természetes, hogy aktív és mozgásban van rengeteg jó dolog, de a lassú élet sem rosszabb választás.
Először is, annak ellenére, hogy a felnőtteket nem bátorítják a délutáni alvásra, kiderült, hogy a szundítás kiemelkedően előnyös az egészségre. Ugyanígy a lazítás hibának számít, pedig messze van ettől.
Tanulmányok kimutatták, hogy a lustálkodás kiváló módja annak, hogy ösztönözd a kreativitást és a motivációt.


Tisztázzuk a dolgokat: nem azt mondjuk, hogy töltsétek el a napot a kanapén fekve, tévénézés és rágcsálás közepette, de hidd el, hogy hasznos lenne pár percet pihenni, amikor szükséged van rá.

Ez segít energizálni a testet:
Megmagyarázzuk, hogy a lustaság jó neked, ezért legközelebb egy kicsit le kell ülnöd, élvezni az időt, nem pedig bűntudatot érezni! Télen az emberi test több melatonint termel, ezért álmosak vagyunk, nyáron pedig a meleg akadályozza túl nagy aktivitást.

A lustaságnak ugyanakkor mentális és fizikai haszna is van, ezek a következők:
Javítja az edzést:
Bár ez kicsit ellentmondásosnak tűnik, ha lusta vagy, akkor nem töltöd az egész napot edzéssel, és rövidebb, de nagyobb intenzitású edzésre fogsz összpontosítani.
Ez elegendő időt hagy arra, hogy élvezzed a napot, de a szív megkapja vérszivattyút is. Tanulmányok kimutatták, hogy a rövidebb, intenzív edzés a pihenés után elősegíti a testsúlycsökkentést, és sokkalta hatékonyabb, mint egy hosszú edzés.

Csökkenti a vérnyomást:
A stressz negatívan befolyásolja az egész testet, és befolyásolja pulzusszámot, a vérnyomást, ami szorongáshoz vezet. A pihenés, mély lélegzés és a test és az elme lazítása alacsonyabb vérnyomást eredményez.

Stimulálja kreativitást:
A legfényesebb ötleteket fekvés közben tapasztaljuk, amikor nem gondolkodunk semmin.
Másrészről, ha túl sokszor próbálunk megoldani egy problémát, az gyakorta kontraproduktív.

Erősíti a problémamegoldó készségeket:
Ha az agyad folyton megoldást keres, akkor nem jut semmire. Ez nem jelenti azt, hogy csupán várni kell, hogy a dolgok önmagukban is megtörténjenek, de meg kell találni, mikor kell kissé ellazítani az elmét, hogy egy idő után vissza állíthassa az optimális teljesítményét.

Fejleszti a hatékonyságot:
Az egész világon ismert Agatha Christie azt állította, hogy “egy ötlet szerintem közvetlenül a lelkektől indulva jön létre”, ő hitt abban, hogy számos olyan találmány, amely megkönnyíti életünket, az ellazult lélek eredménye volt.

A lustaság is arra kényszerítheti az embert, hogy felgyorsítsa teljesítményt, csak hogy gyorsan befejezze és megteremtse a pihenéshez szükséges időt. A lusta emberek általában gyorsabban elvégzik a dolgokat.

A jelen pillanat élvezete:
A lustaság hasonlít a meditációra, ugyanúgy megéli az aktuális pillanatot.

szt
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn