Májkímélő, méregtelenítő ételek a jobb életért!

Az a közös ezekben az ételekben, hogy jelentősen megkönnyítik a nyári buli-áradatban megfáradt szervezeted méregtelenítését. Leginkább a máj issza meg a levét mindennek, amit megiszunk, így érdemes rá figyelni, hogy időnként hagyjuk kicsit fellélegezni ezt a bonyolult szűrőberendezést. Ezért kell időnként célirányosan, olyan ételeket fogyasztani, amik kímélik szervezetünket!

Az alább felsorolt ételek remek méregtelenítő étrend alapköveit képezhetik. Ezek a zöldségek ugyanis, Glutationban gazdag, máj és keringés kímélő ételek. A glutation egy protein, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetünkből…  Az alábbi ételek persze akkor a leghatékonyabbak, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Kelbimbó
A 19. században Belgiumban nemesített növény A-, B1-, B2- és C-vitamint, karotint, szénhidrátot, fehérjét, szárazanyagot, rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe) és 100g-ja 45-47 kalóriát tartalmaz.  C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.

Fokhagyma
Erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. Kínai kutatók által in vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejtellenes tulajdonsággal is bír. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja. A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő, baktérium-vírus- és gombaellenes,emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását

Pitypang
Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Spenót
A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.  

Spárga
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. forrásforrás2
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn