Nem is gondolnád milyen nagyszerű hatással van a lélekre az ölelés! Íme 6 jó ok hogy sokkal többször csináld

Vannak, akiknek mindennapos ajándék az ölelés, hisz szeretteik körében naponta részesülnek ebből a kiapadhatatlan szeretetforrásból, míg a többiek csupán sóvárognak egy igazi, meleg ölelés után. Biztosan mindenki tapasztalta, hogy egy őszinte ölelés után feldobódtak, jobb lett a hangulatuk, feltöltődtek energiával.

6 ok, amiért sokkalta sűrűbben kéne ölelkezzünk:

Jobban érezzük magunkat: ölelés hatására oxitocin szabadul fel a testben, ami fokozza a bizalmat, hozzájárulva ezzel a félelemérzet csökkenéséhez, valamint erősíti a párkapcsolatokat.
Elűzi a félelmet: pszichológiai kutatások igazolták, hogy az érintés, az ölelés jelentősen csökkenti a halálfélelmet. Ez abban az esetben is érvényes, ha kedven macinkat öleljük magunkhoz.

Jó hatással van a szívműködésre és csökkenti a stresszt: ha megölelünk valakit, az melegítheti szívünket, de ugyanakkor orvosilag is bizonyított, hogy segíti a szívműködést. Egy 20-másodperces ölelés képes csökkenteni a stressz káros hatását, a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedést. Csökkenti a szívbetegség kockázatát és erősíti az immunrendszert.

Felnőtt- és öreg korban fokozódnak a pozitív hatása: az Ohio-i Egyetem kutatása szerint az ölelés és a fizikai érintés jótékony hatásai a kor előrehaladtával fokozódnak. Tanulmányok igazolják, hogy az időskori egyedüllét kedvez a depresszió kialakulásának, ezért mindenképpen jó, ha van a környezetünkben valaki, akit megölelhetünk, és aki megölel.

A rengeteget ölelgetett gyerekekből nyugodt, jó kedélyű felnőttek válnak: különösképp nem szükséges hangsúlyozni a gyerekkori ölelgetés, babusgatás előnyeit. A mellett, hogy kifejezzük gyerekeink iránt érzett érzelmeinket, egyúttal a stresszhatást is csökkentjük. Az Emory Egyetem patkányokon végzett kutatásából kiderült, hogy a rágcsálók stressz-szintje jelentősen csökkent érintés hatására, különösen a korai életszakaszban. A szerint ugyanez az emberekre is igaz, azaz a stresszkezelés egyrészt az emberi természettől, másrészt a neveléstől függ.

Az ölelés összeköti a testet és a lelket: a test és a lélek összekapcsolására sok lehetőség van. Ilyen pl. a tánc, a meditáció, a jóga, de kiválthatja egy esztétika élmény is, mint pl. egy könyv, egy vers elolvasása, vagy egy film megnézése is. Az ölelés szintén segít az önmagunkra, a belső biztonságunkra való rátalálásban.

filantropikum
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn