Sigmund Freud Híres Mese Tesztje Feltárja a Jelenlegi Élethelyzeted

Ezt a népszerű “mese” tesztet maga Sigmund Freud alkotta meg, hogy rálásson a páciensei speciális élethelyzeteire. Neked nincs más dolgod mint végigolvasni, válaszolni magadban a kérdésekre, ezután elolvasni a hozzá tartozó, részletes elemzést, hogy jobban megismerhesd önmagad.

Egy út elején találtad magad, de vajon milyen út ez? Csendes erdei út, földút a semmi közepén vagy egy forgalmas autópálya melletti zajos út? Sima vagy kátyúk tarkítják?
Hol járhat a nap? Éjszaka van, nappal, alkonyat? – kérdezed magadtól, miközben útnak indulsz, ám utadat hirtelen megszakítja egy kerítés.
Mekkora a Te kerítésed? Apró, amit könnyedén átlépsz, vagy hatalmas? Hogyan jutsz át rajta? Nekiszaladsz, kaput keresel, megkerülöd?
Túljutva a kerítésen egy erdőbe érkezel. Sűrű, sötétbe? Vagy gyönyörű madárcsicsergős, világosba? Milyen pontosan a Te erdőd? Mindenféle fa van az erdődben vagy csupán fenyő? Mit mutat a képzeleted?
Egy kis úton bandukolsz befelé az erdőbe, és egyszer csak egy kulcsot pillantasz meg magad előtt a földön. Milyen a Te kulcsod, hogy néz ki? S vajon mit kezdesz vele? Felveszed, otthagyod? Felakasztod egy fára vagy magaddal viszed?

Hamarosan egy víztömeghez érsz. Leülsz mellé, vagy csupán megpihensz a partján? Tó, folyó, zuhatag? Nyugodt vagy sebes sodrású?
Megpillantasz egy házikót a közelben, amiből kijön álmaid nője/férfija, s beinvitál, kér, maradj vele örökre. Te mit teszel?
A ház mögött ott van egy út? Ez ugyanaz, amin idáig jöttél? S vajon van-e rajta ugyanolyan akadály, mint idefelé?
Most, hogy itt állsz, hol van a nap?

A válaszaidhoz tartozó elemzés:
Az út, amin elindultál, a körülötted lévő világhoz való hozzáállásodat jelképezte. Ha forgalmas, hihetetlenül aktív ember vagy, ha földút, felettébb csendes életet élsz. Ha az utadon kátyúk voltak, vannak nehézségeid, valami aggaszt.
A nap a terveket, ötleteket, célokat jelenti. Ha most kel, még előtted a cél, ha magasan jár, épp benne vagy a feladatok sűrűjében, s ha már nyugszik, te már elérted, amit akartál.

A kerítés az akadályt szimbolizálja. Minél nagyobb, annál inkább hajlamos vagy eltúlozni az akadályokat magad előtt.
– Az, ahogyan átjutsz a kerítésen azt szimbolizálja, hogyan küzdesz meg a nehézségekkel. Ha körbemész vagy kaput keresel, akkor te hajlamos vagy arra, hogy rugalmasan kezeld a problémákat, kompromisszumokra törekszel. Ha fejjel mész a kerítésnek, akkor te többnyire gondolkodás nélkül cselekszel, villámgyors döntéseket hozol.
Az erdő, amibe jutsz, a belső világodat jelképezi. A választás a világos és sötét erdő közt jelezheti, hogyan érzékeled az életet, negatív vagy pozitív színben. A vegyes erdő azt jelenti, hogy Te egy nagyon érdekes egyéniség vagy, aki egyfolytában arra törekszik, hogy valami újat tanuljon. A fenyő erdő lehet egy racionális elme jele. Ha ezt láttad, Te megbízható ember vagy, aki tudja, mit akar az életben.

A kulcs, ami a földön fekszik, a boldogságot jelképezi. Minél kisebb az a kulcs, annál fontosabb számodra a partner, a boldogság, a lelki bőség. S minél nagyobb a kulcs, annál nagyobb prioritást élveznek az anyagiak. A gyönyörű kulcs azt mutatja, mennyire fontosak a külsőségek, az esztétikai dolgok. Minél szebb a kulcs, annál jobban kedveled, ha a dolgok szépek körülötted, annál jobban törekszel az esztétikára.
– Ha a kulcsot magaddal vitted, az azt jelképezi, hogy Rád vár még egy lehetőség, amit nem kaptál meg, ha a fára akasztod, akkor olyan ember vagy, aki észre sem veszi a kínálkozó alkalmakat, s nem is él velük.

A víz a partner iránti érzelmeket jelképezi. Minél mélyebb a víz, amit elképzeltél, annál mélyebbek az érzelmeid. Ha nyugodt tavat képzeltél, akkor Te egy kiegyensúlyozott ember vagy, ha azonban sebes sodrású patak vagy zuhatag van előtted, akkor Rád a szenvedély jellemző, és azt akarod, hogy a partnered több figyelmet szenteljen Rád. Ha a parton üldögélsz, számodra elég, ha csak a partnered közelében lehetsz, ha belementél a vízbe, szereted, ha a társad odafigyel Rád.
A házból kilépő alak azt szimbolizálja, mennyire tudsz ellenállni a kísértésnek.
Az út a ház mögött a jövődet szimbolizálja. Ha ez az út továbbra is kátyús, és az akadály továbbra is fennáll, akkor Te nem tanulsz a saját hibáidból.
A nap pedig azt mutatja meg, a terveidet mennyire sikeresen tudod megvalósítani.

kissemese
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn