Spirituális szimbólumok jelentése, találd meg a hozzád illőt

Divatból, személyes meggyőződésből, vagy csak puszta esztétikai okokból, a spirituális szimbólumok magukhoz vonzzák az emberek figyelmét. A Yin-Yang, a keresztek, a virágok és más spirituális ékszerek, dísztárgyak, vagy akár ruhák formájában megjelentek a mindennapjainkban.

Ha te is be szeretnél szerezni egyet, tárgy, tetoválás vagy bármilyen más formában, kövesd az útmutatót: segítségével felfedezheted a mágikus szimbólumok rejtett jelentését, amelyet mélyen átitat a történelem…

Az álomfogó, a rémálmok ellensége

Az indián kultúra kulcsfigurája, de a vikingeknél és a keltáknál is jelen volt, az álomfogó egy erőteljes szimbólum, amely kapcsolatot teremt a föld és az ég, az emberi és az isteni között.

A közhiedelem szerint az álomfogó szűrőként működik, megakadályozza a rossz álmokat, és így lehetővé teszi, hogy birtokosa nyugodtabban, biztonságban aludjon. Az ágy fölé lógva elriasztja a rémálmokat, miközben bohém hangulatot visz a belső térbe. Az álomfogó tetoválás formájában védelmet biztosít viselőjének a nap többi része során is.

Az élet fája, az univerzális szerencsehozó amulett

Az életfa az erő, a védelem és a megújulás szinonimája, az életfa egyetemes szimbólum, amely számos vallásban és hiedelemben jelen van, és könnyű megérteni, hogy miért: a földben lehorgonyzott gyökereivel és az ég felé néző ágaival a föld és az ég, az élők és a túlvilág közötti kapcsolatot jelképezi.

Önmagában is az emberi életút metaforája, a fiatal, még teljes tanulásban lévő hajtástól a bölcsességgel teli, fenséges fáig. A szeretet és a harmónia szimbóluma, az Életfa ideális ékszer arra, hogy felajánljad szeretteinek (vagy saját magadnak, végül is, miért is ne?!).

A 7 csakra, a test harmóniája

A buddhista filozófia szerint a csakrák olyan “kapuk”, amelyeken keresztül életenergiáink keringenek, általában egyensúlyban vannak, de a hangulatunknak megfelelően ingadozhatnak.

Testünkben 7 fő csakra van, amelyek mindegyikét 1-1 egyedi szimbólum (yantra), szín és anatómiai rész képviseli. E 7 csakrából 4 csakra a felső részen található, és a spirituális és intellektuális képességeinket szabályozza. A másik 3, amely testünk alsó részén található, fizikai és ösztönös tulajdonságainkat hordozzák.

A 7 csakra szimbóluma a harmóniát képviseli; összekötik a testet az elmével és az elmét az istenivel.

A keresztény kereszt, avagy a gyűlöletből megbocsátás

A keresztény vallásban a kereszt az egyik meghatározó szimbólum, mivel jelentése erőteljes, ugyanakkor ellentmondásos is.

Egyszerre jelképezi Krisztus halálát, egy nép gyűlöletét és a példátlan erőszakot. Ugyanakkor az életet és a feltámadást, a szeretetet, a békét és mindenekelőtt a megbocsátást is jelképezi.

A lótuszvirág, a remény virága

A lótuszvirág a buddhizmushoz kapcsolódik, és a remény üzenetét hordozza, mivel azt a hitet szemlélteti, hogy minden emberben benne van a képesség, hogy elérje a Buddha állapotát. Nem számít, hogy milyen a származása vagy az életkörülményei. A lótuszvirág, amely gyönyörű, fenséges és isteni illatú, valójában egy iszapos tóban nő.

Színétől függően többféle jelentése van: a rózsaszín lótusz, amelyet a legfőbb lótusznak tartanak, a tisztaságot és az odaadást jelképezi. A vörös lótusz az újjászületést szimbolizálja, a fehér lótusz a békét jelképezi, a zöld lótusz pedig a reményt hozza. Érdekes módon akár a lakásban is lehet termeszteni ezt a növényt, így rengeteg friss levegővel és életerővel tölti fel a házat.

Az élet virága, geometriai tökéletesség

Az Élet fájához hasonlóan az Élet virága is egyetemes szimbólum, amely a gyönyörű Földünkön jelen lévő összes életenergiát jelképezi. Erős harmonizáló hatása van.

A 19 azonos méretű, egymást átfedő körből álló rózsaablak által ábrázolt Élet virága az esztétikai tökéletesség mintaképe. A Szent Geometria egyik alakjának tekintik, és a harmóniát és az abszolút szépséget szimbolizálja.

Az érzelmek bolygója, a Hold

A Hold egy jelentős égitest, amely nagy befolyással van mindennapi életünkre, ellentétes és kiegészítő szimbólumokat egyaránt tartalmaz: természetfeletti és titokzatos jelenségekkel társítják, de a nőiesség, a termékenység és az újjászületés jelképeként is értelmezik. Ékszerekben viselve vagy dekorációban megjelenítve a Hold lágy energiáját árasztja, serkenti kreativitásodat és képzeletedet.

Fatima keze, védelem a féltékenység és az irigység ellen

A Fatima keze – avagy Khamsa – arról híres, hogy rengeteg szerencsét hoz, a szeretet és a megosztás szimbóluma, amely megvédi viselőjét a rossz szellemektől és a hátsó szándékú, féltékeny emberektől. A hiedelmek szerint a kéz 5 ujja a testünkben keringő 5 energia áramvonalat és az 5 érzékszervet jelképezi. Karkötő, ezüst medál vagy nyaklánc formájában szokták hordani.

A török szem elijeszti az irigyeket

A Fatma kezéhez hasonlóan a török szem, más néven “Nazar Boncuk” is egy ősi talizmán, amely segít elűzni a gonosz szemet.

Bár a szó szerinti jelentése “a gonosz szem gyöngye” talán ijesztő lehet, a török szem arra szolgál, hogy eltérítse az irigyek tekintetét, és megvédjen minket a negatív energiáktól. Az ékszerekben vagy dekorációban elrejtett török szem olyan spirituális szimbólum, amely elűzi a szerencsétlenséget.

Ôm (Aum) szimbólum, az élet körforgásának szent szava

A szanszkrit, az indiai vallási nyelv szent szótagja, az Aum egyszerre nagyon erőteljes hang és szimbólum. A keleti jóga művészetében a mai napig gyakran használják.

Minden egyes betűnek nagyon egyedi jelentése van: az A Brahmát, a teremtő istent, a születést és az élet kezdetét jelképezi. Az U Visnut, a védelmező istent, valamint a valóság és a tudatosság közötti világot idézi. Végül az M Sivát, a pusztító istent, a mély alvást és a halált szimbolizálja. Az egész az “Aum”-ot alkotja, amely így az élet végtelen körforgását jelképezi.

Om Mani Padme Hum, a mágikus varázsige

A tibeti buddhizmusból származó Om Mani Padme Hum egy olyan varázsige, amely Csenrezig, Tibet védőistenének erejét és jóindulatát idézi. Jelentése: Ó, csodálatos lótuszban lévő drágakő ” .

Akár hangosan mondod ezt a mondatot, akár csendben a fejedben, ez a mantra lehetővé teszi, hogy újra kapcsolódj a legmélyebb természetedhez, és teljesen megnyílj az együttérzésnek.

A Nap szimbólum jelentése: a mindenható csillag

A hatalom és az isteni jelképe, a nap és a fény csillaga, a Nap az életet képviseli, mert ha ez utóbbi eltűnne, minden élet kihalna a Földön.

Medál vagy falidísz formájában, egy Napba gravírozott tárgy birtoklása bölcsességet, melegséget és a fényes jövő ígéretét hozza el neked.

Yin Yang jelentése: az erők egyensúlya

A taoizmusból származó kínai szimbólum, a Yin Yang két ellentétes és egymást kiegészítő erőt jelképez: jó és rossz, fény és sötétség, pozitív és negatív. A Yin a fehér és a Yang a fekete.

Ezért mondhatjuk, hogy a Yin és Yang mindent és annak ellentétét képviseli: ha a két rész közül az egyik nem létezne, a másik sem, mert minden dolognak szüksége van az ellentétére ahhoz, hogy létezzen. E két erő közötti egyensúly az, ami lehetővé tenné az ember számára, hogy megtalálja a jó egészséget és a harmóniát.

Melyik spirituális szimbólumot válasszam?

Akár érzékeny vagy a jelenlétükre, akár csak a kinézetük varázsol el, biztosan megtalálod a számodra készült spirituális szimbólumot! Talán a lótuszvirág, egy szent mantra vagy egy ősi jelkép varázsol el téged? Figyeld meg hogy mit érzel amikor valamelyikre gondolsz, mi történik amikor a közeledben van? Érdemes elidőzni egy kicsit mindegyik szimbólummal, egy idő utána 100%-ig biztosan érezni fogod hogy melyik bír a legnagyobb pozitív hatással rád.

Egy kevésbé ismert történelmi tényt vagy csak egy anekdotát szeretnél elmesélni valamelyikkel kapcsolatban? Nyugodtan írd meg a hozzászólásokban a kedvenc spirituális szimbólumodat, és mondd el, miért pont azt választottad!

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn