Angyal Típusok: Avagy az Angyalok 5 Fajtája

Ebben a cikkben az angyalok 5 típusát fogjuk megvizsgálni a Biblia alapján. Mélyen beleássuk magunkat az Igébe, és felfedezzük, kik is valójában ezek a mennyei küldöttek…

Arkangyalok
Az arkangyalok valószínűleg a legismertebb angyaltípus. De a nevükből ítélve talán inkább rangot jelentenek, mint tényleges típust. Az ark szó azt jelenti, hogy “főnök”.

Ez az elképzelést mutatja, hogy az angyaloknak rangsorolása és osztályai vannak a mennyekben. (Kolossé 1:16-17, Efézus 3:9-10) Az arkangyal szó mindössze kétszer fordul elő a Szentírásban, és mindkét alkalommal az Újszövetségben.

Az egyetlen megnevezett arkangyal Mihály, de sokan Gábrielt is arkangyalnak minősítik, mivel az egész Szentírásban (Ószövetség és Újszövetség) utalt rá. A Lukács 1:19-ben is azt állítja, hogy Isten jelenlétében áll.
Ebből a két szentírásból arra a következtetésre juthatunk, hogy az ilyen típusú angyalok valamilyen szintű vagy tekintélyt hordoznak.

Itt érdemes megjegyezni, hogy létezik egy ima Szent Mihályhoz amivel bármikor a segítségét lehet kérni, ha bizonytalan helyzetbe kerülnél.

Kerubok
Legtöbbször úgy gondolunk a kerubokra, mint az aranyos, szárnyakkal repkedő kisbabákra. Ezeket valójában putti angyaloknak nevezik. Legalábbis a reneszánsz és viktoriánus művészek így ábrázolták. De a Szentírásban nem ezt látjuk.

Ezékiel próféta így írja le ezeket a csodálatos szellemi lényeket:
Emberi képmásuk volt, de mindegyiknek négy arca volt, és mindegyiknek négy szárnya volt. Lábaik egyenesek voltak, és talpuk olyan volt, mint a borjú talpa. És úgy csillogtak, mint a fényezett bronz. Szárnyuk alatt, négy oldalukon emberi kezek voltak. És a négynek így volt az arca és a szárnya: a szárnyaik összeértek.

A kerubok az egész Szentírásban angyalokként jelennek meg, akik őrzik és körülveszik a mennyországot, a hajlékot és a templomot.

Szeráfok
Ezek az angyalok Isten jelenlétéről szólnak. Isten trónterme körül röpködnek, és Isten szentségét hirdetik. Ezek az angyalok lángolnak, imádják Istent és a tisztítótűzért felelősek Ézsaiás könyve alapján.

Az élőlények
Ezeket az angyalokat ” állatoknak ” is nevezik. Ők Istent imádva és dicsőítve szolgálnak. Egyesek úgy vélik, hogy ezek az angyalok ugyanazok az angyalok, akiket Ézsaiás látomásában látott, és akiket szeráfoknak nevez.

Nehéz megmondani, mivel Ézsaiás mindkét leírása hasonlít a Jelenések könyvében leírtakhoz, mégsem elég világos ahhoz, hogy biztosan tudjuk.

Egy beszámoló így említi őket: ” Amikor kislány voltam, volt egy álmom, amire nagyon élénken emlékszem. Valahol gyönyörű helyen voltam, és minden olyan fényes és fehér volt. Egy rózsaszínen virágzó fa alatt olyan volt, mintha egy bika ült volna, de úgy ült, mint egy ember. És tetőtől talpig tele volt szemekkel. Emlékszem, hogy csak bámultam rá áhítattal. Nem féltem… gyönyörű volt. Nehéz leírni. Aztán felébredtem. “

Átlagos angyalok
Ezek az angyalok nem férnek bele egyik bibliai angyaltípusba se. Persze ez nem jelenti azt, hogy ők nem fontos lények. Még mindig Istennek dolgoznak és az Ő munkáját végzik. Talán egy napon, sokkal jobban megértjük majd ezeket az angyalokat is.

facts
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn